Febiofest on-line: Setkání s Andrejem Zvjagincevem

V rámci 19. ročníku Febiofestu zprostředkuje web ČT24 ve spolupráci s tímto mezinárodním filmovým festivalem setkání s osobnostmi české i světové kinematografie, které jsou hosty přehlídky. 26. 3. odvysílala v přímém přenosu tiskovou konferenci ruského režiséra Andreje Zvjaginceva.

Po létech odříkání a paběrkování hrdinou během jediného dne. Příběh tvůrčích počátků ruského režiséra Andreje Zvjaginceva (* 1964) má vskutku trochu pohádkové rysy. Poté, co vystudoval v Novosibirsku hereckou školu a následně hrál v provinčních divadlech, se přesunul na začátku devadesátých let do Moskvy, aby zkusil štěstí u filmu. Dle vlastních slov v té době neměl kolikrát ani na lístek na autobus, bral jakoukoli nabídku a skoro celou dekádu hrál jen křoví v televizních pořadech. Když mu však kamarád nabídl režisérský post v nezávislé televizi, události nabraly spád. Po několika seriálových epizodách dostal nabídku na celovečerní debut, natočil hypnoticky nasnímané rodinné drama Návrat (2003) a vyhrál festival v Benátkách. Ruský film tam slavil úspěch po opravdu dlouhé době. Domů se vrátil takřka jako hrdina. Ocitl se uprostřed mediální smrště, západní kritici srovnávali jeho snímek s Tarkovským. V podobném stylu, plném pomlk i neobvyklých zvuků dokreslujících sporé dialogy, natočil i Vyhoštění (2007), adaptaci Saroyanova románu. Podobnost s Tarkovským je zde ještě více na místě, způsob, kterým zasazuje postavy do krajiny, ale i práce se světlem či scéna podmanivé jízdy po dálnici doslova citují ruského klasika. Zvjagincev vedle budování atmosféry vyniká především v práci s herci, hlavně s těmi dětskými. I třetím filmem Jelena (2011) potvrzuje, že dramatické rodinné vztahy jsou jeho parketou, tentokrát se oprošťuje od spirituálních nálad předchozích děl, plně se koncentruje na postavy a společensko-politický kontext postsovětského Ruska. (zdroj: Febiofest)

Andrej Zvjagincev
Zdroj: ČT24/MFF Praha - Febiofest

V rámci Pocty Andreji Zvjagincevovi zařadil festival do programu tři jeho snímky: Návrat, Vyhoštění a Jelena.

Záznam bude k dispozici na stránkách Febiofestu. Dalším přímým přenosem bude 27. 3. od 12:30 tisková konference kameramana Slawomira Idziaka.

19. ročník Febiofestu se koná od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v Ponrepu a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, kde skončí 13. dubna. Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archiv ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech.