Michal Pěchouček se ocitl V samotě bavlníkových polí

Praha – Jeden z nejvýraznějších českých výtvarníků a držitel Chalupeckého ceny Michal Pěchouček si vyzkoušel divadelní režii. V Divadle Komedie připravil hru Bernarda-Marie Koltèse V samotě bavlníkových polí. Do monologu dvou herců obsadil Ivanu Uhlířovou a Jiřího Černého.

V Koltèsově hře o samotě, nenaplněné a nevyslovitelné touze a snaze smířit se s vlastní identitou se v rolích Prodávajícího a Kupujícího setkávají dvě tváře jedné osobnosti. Ani jednou se neocitneme v přítomnosti. Neustále se mluví o tom, co se stalo nebo co by se mohlo stát.

Pro herce jde o mimořádně náročný, až filozoficky laděný text, který není postaven na situacích, ale na prolínání dvou monologů. „Mě osobně ten text zaujal, protože se v něm může každý nějakým způsobem konfrontovat se svým podvědomím, se svým hlubším já,“ podotýká herec Jiří Černý. Scénu vymyslel Michal Pěchouček jako jednu velkou sušárnu prádla, kde postupné strhávání jednotlivých kusů oblečení probíhá v návaznosti na odhalování duší obou postav.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Michal Pěchouček

„Tragika života spočívá možná v tom, že si aspoň jednou během dne klademe podmínky, čím by náš život měl být naplněn a dobrovolně se opájíme jedovatým sentimentem po tom, co nám chybí. Hodnotíme kvalitu naší existence jako nějaké zboží. O podivném obchodu, o nesmyslnosti sentimentu, sebedestrukci a ubohosti nesplnitelných tužeb je pro mě  Koltèsova hra. Sám dělám neustále tu samou chybu, a proto mě jeho text od začátku vzrušoval.“

Do konce sezony uvede Komedie kromě Pěchoučkovy inscenace ještě tři premiéry, v červnu pak soubor z finančních důvodů opustí divadlo. Od září bude v Komedii hrát současný soubor pražského Strašnického divadla.