Model, který nevyšel z módy

Viděli jste bláznivou komedii z módního světa Zoolander? Nedávno ji opakovali v televizi. Ben Stiller je v ní skvělý, perfektně skloubil hraní i režii, ale není to téma pro každého. Koho modeling nezaujme, ten zřejmě nepřijme ani jeho nelítostnou parodii a volí jiné, naučnější programy. Lehkost rádoby kultovního snímku, s jakou se v něm setkávají různé žánry a citace filmových scén, upoutala pražské Divadlo bez záruky, které se v obnovené premiéře s autorským kusem Derek aneb Příběh opravdového modela účastnilo březnové přehlídky Divadelní tříska 2012 v Žižkovském divadle.

„Být mužským modelem pro něj není jen práce, je to spíš poslání,“ komentují tvůrci. Kromě filmu Zoolander využili také inspiraci knihou Glamorama. „V životě jde o víc než být opravdu neskutečně, neuvěřitelně krásný,“ tvrdí moudře Zoolander (Pavel Nýdrle). Derek je model, který nikdy nevychází z módy, Derek je zjevení. Zvládá desítky pohledů a každý ten kukuč je jiný! „Čím víc jsi krásný, tím víc toho víš,“ glosuje model roku a soupeří s dalším idolem - Bio Hanselem (Radek Jiříček).

Bio Hansel? Boží člověk, chodí naboso v sandálech a v rozepnuté košili, na krku má korálky. Radek Jiříček je na jevišti bezprostřední a domácký, pravý opak vystylovaného Dereka. Pavel Nýdrle se roli manekýna zcela přizpůsobil, včetně chůze, make-upu, gelu, ozdob, lesklých kalhot i zženštilé košile. Na molu působí vedle sympaťáka Hansela křehce, vlastně je těžké jednomu z nich hned nefandit. Je těžké se této absurdní nadsázce nepodat, když všude kolem ataky módy militantně brousí zuby na naši duši zploštělou v kreditce.

Za zmínku stojí kostýmy i celková nová výtvarná koncepce. Černé plastové koše vzhůru nohama se občas promění v šikovné stoličky nebo stupně. Molo vede středem pódia, obklopeno bílou látkou, která slouží coby praktická zástěna a plátno stínového divadla v erotické scéně. Jednoduchá a symetrická scénografie funkčně rozděluje jeviště na dvě hrací plochy. Nápady z dílny módní návrhářky Moniky Roženkové reprezentují divoké afro paruky, kimona, tygří látky, černá s červenou, zlatá s fialovou, křiklavě zelená kostýmu reportérky… Rekvizity (jako hřeben či fén) jsou součástí módního sexy oblečku designérek.

Program inscenace paroduje vizuál módního časopisu s Derekem a několika výstižnými „výkřiky“ na titulní straně. Režisér David Slížek je zároveň autorem dramatizace, s choreografií a líčením pomohly herečky souboru Monika Fejglová a Michaela Přikrylová. Výrazné image (i herecké pojetí) nesou další hlavní postavy příběhu, návrhářské ikony Gabana (Gabriela Ledererová) a Mugatu (Petr „Bláha“ Nejedlý). Mugatu má své tajemství, které postupně rozkrývá, a s humorem výstředníka spěje k téměř seriálové pointě.

Upoutá herecký výkon Gabriely Ledererové, která má navíc podmanivý hluboký hlas, naopak slabým článkem byla novicka souboru Michaela Puczoková, ta se na roli komentátorky sice docela hodí typově, ale hlasově ji ještě nezvládá. Možná pomůže mikrofon, který by byl zvukově funkční, nikoli jen vizuální rekvizitou moderování. Zábavné pohybové kreace na molu předvádí Petr Bartoška. Celkově je hra dobře vybrána pro početnější soubor, v několika „davových“ scénách se uplatní všichni bez výjimky.

Situaci Divadlu bez záruky zkomplikovala technika, takže reprodukované pop hity působily, jako by neměly potřebnou kvalitu a intenzitu nahrávky. Tempo představení bylo místy dynamičtější, místy vláčnější. Oceňuji paralelní hraní na obou stranách jeviště, vtipné využití mola a pánského spodního prádla v souboji modelů i světelnou intimitu milostné trojky Dereka, Matildy (Monika Fejglová) a Bio Hansela. Ze všeho nejvíc se mi ale líbilo vyznění dekadentní kolekce Smrt nám sluší a vyjádření „zdravého“ postoje autorů k současné módní komerci, které je znát z každého gesta i věty.  

  • Derek aneb Příběh opravdového modela zdroj: Archiv Divadla bez záruky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3441/344019.jpg
  • Derek aneb Příběh opravdového modela zdroj: Archiv Divadla bez záruky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3441/344017.jpg
  • Derek aneb Příběh opravdového modela zdroj: Archiv Divadla bez záruky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3441/344015.jpg
  • Derek aneb Příběh opravdového modela zdroj: Archiv Divadla bez záruky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3441/344022.jpg

Na nejbližší představení Dereka se můžete vydat 4. dubna do Divadla Kámen v Praze 8, v jehož prostorách hra vznikla, hraje se od 19:30.