Noc s Andersenem prozradí, co dělají knihy v noci

Praha – Podvanácté mají malí čtenáři 30. března možnost strávit Noc s Andersenem. Nocování v knihovnách nebo školách a čtení pohádek je spojeno právě s výročím narození dánského pohádkáře a s Mezinárodním dnem dětské knihy. K akci se letos připojí rekordní počet čtenářů – 60 tisíc účastníků na více ne 1 100 místech v Česku i ve světě.

Noc s Andersenem je tradičně spojena s četbou knihy, která ještě nevyšla. Tentokrát si děti mohou poslechnout úryvky z knížky O chlapci, který spadl z nebe. Titul Petry Braunové se na pultech objeví před Vánocemi. Zároveň mají noční čtenáři možnost získat speciální pohlednici od ilustrátora příběhu Tomáše Řízka.

Kromě čtení přichystali organizátoři také noční soutěže a program, který připomene letošní sté výročí narození výtvarníka, ilustrátora a režiséra Jiřího Trnky.

Na řadě míst dětem předčítají spisovatelé, ilustrátoři či zastupitelé, dokonce i sám Andersen. Mezi účastníky je i velvyslanec Dánského království Ole Moesby. Součástí některých programů bude zasazení pohádkového stromu Fabularius Anderseni.

Noc s Andersenem začala v roce 2000 v Uherském Hradišti, za dvanáct let konání se k ní připojily tisíce míst po celém světě. Nocovat a číst se letos bude v knihovnách, školách, domovech dětí, klubovnách i nemocnicích, dokonce i v jihlavské zoologické zahradě.

Do projektu se zapojily instituce z Česka, Slovenska, Polska a Chorvatska. Přidají se k nim i České školy bez hranic v Londýně, Ženevě, Paříži, Drážďanech, Frankfurtu nad Mohanem, v zámoří pak v australském Sydney či americkém Baltimore. Letos poprvé budou číst děti i v ukrajinské Oděse a v Berlíně.

Logo Noci s Andersenem
Zdroj: ČT24/SKIP

Akci pořádá Klub dětských knihoven SKIP a Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.