Lang Lang – nejžhavější umělec planety

Praha – Po šesti letech se do české metropole vrátí uznávaný čínský klavírista LANG LANG. V Praze se představí 31. března 2012 ve Španělském sále Pražského hradu v rámci donátorského koncertu pro mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha. Součástí večera bude předání Ceny Antonína Dvořáka 2012. Klavírního virtuosa mohou vidět tentýž večer i diváci ČT2 od 21 hodin. Na programu klavírního recitálu tohoto významného světového klavíristy jsou díla Johana Sebastiana Bacha, Franze Schuberta a Fryderyka Chopina. Vystoupení Lang Langa zdobilo mimo jiné slavnostní zahájení letních olympijských her v Pekingu 2008.

Devětadvacetiletý Lang Lang, kterého noviny New York Times označují za „nejžhavějšího umělce na planetě klasické hudby“, hrál na vyprodaných recitálech a koncertech v každém velkém městě celého světa a je prvním čínským klavíristou, který získal angažmá u Vídeňské filharmonie, Berlínské filharmonie a všech špičkových amerických orchestrů. Důkazem Lang Langova úspěchu je fakt, že se nedávno objevil na seznamu 100 nejvlivnějších osobností na světě, který každoročně sestavuje časopis Time (konkrétně v roce 2009). 

Začal hrát na klavír, když mu byly 3 roky, a ve věku 5 let vyhrál soutěž v Šen-jangu a získal zkušenost s prvním veřejným recitálem. Poté, co ve věku 9 let začal chodit na Ústřední hudební konzervatoř v Pekingu, vyhrál první cenu na Čajkovského mezinárodní soutěži mladých hudebníků a ve třinácti letech zahrál všech 24 Chopinových etud v Pekingském koncertním sále. Mezi hvězdy pronikl v 17 letech, kdy byl za dramatických okolností na poslední chvíli povolán jako náhradník na „galakoncert století“ v rámci festivalu Ravinia, kde zahrál se Symfonickým orchestrem Chicago koncert od Čajkovského. Po tomto gigantickém debutu následovaly úspěšné koncerty po světě. Londýnský deník The Times poznamenal: „Lang Lang vzal vyprodanou Albert Hall útokem… Možná se píše historie.“ 

Všechna jeho alba se ocitla na předních místech žebříčků nejen klasické, ale také populární hudby po celém světě. Jeho album Beethovenových klavírních koncertů č. 1 a 4 s L’Orchestre de Paris a Maestrem Christophem Eschenbachem se v žebříčku klasické hudby publikovaném v časopise Billboard umístilo na prvním místě. V žebříčku nových umělců ve stejném časopise se Lang Lang objevil zatím nejvýše, co se kdy klasickému umělci podařilo. V roce 2007 byl nominován na cenu Grammy a stal se tak prvním čínským umělcem, který získal nominaci za nejlepší instrumentální sólové vystoupení. Národní akademie hudebního umění a věd ho v roce 2007 vyznamenala cenou za zásluhy Presidential Merit Award; dřívější ocenění zahrnují Zubina Mehtu a Luciana Pavarottiho.

  • Lang Lang zdroj: Youtube
  • Lang Lang zdroj: ČT24

Lang Lang se už téměř jedno desetiletí angažuje v nejrůznějších dobrovolnických aktivitách na pomoc dětem v celém světě, které zahrnují např. mentoring při výchově mladých talentovaných klavíristů, uspořádání koncertu, na kterém spolu vystupovalo 100 studentů-klavíristů, vystoupení pro nemocné děti v nemocnicích, recitály klasické hudby ve vzdálených komunitách s nedostatečným kulturním vyžitím a dárcovské příspěvky pro hudební talenty na podporu informovanosti o dalších charitativních možnostech. Lang Langovo úsilí v oblasti charitativní pomoci vedlo k nedávnému založení Lang Langovy Mezinárodní hudební nadace, jejímž úkolem je inspirovat další generaci milovníků a hráčů klasické hudby pěstováním budoucích špičkových klavíristů, prosazováním hudebního vzdělání s využitím technického pokroku a budováním mladého publika zprostředkováním zážitků z živých vystoupení.