Druhá část cyklu Děti 50. let - po dcerách přicházejí synové

Praha – V pražském kině Atlas má dnes premiéru druhá část cyklu Děti 50. let. Na již uvedených sedm snímků o dcerách navazuje nyní série dalších sedmi příběhů o synech lidí pronásledovaných totalitním režimem. Hrdiny příběhů jsou lidé, kteří vyrostli v padesátých letech v Československu a kterým stalinistický režim alespoň částečně vzal dětství či mládí.

„V lepším případě děti vychovával druhý rodič nebo příbuzní, mnoho z nich bylo v dětských domovech,“ říká producentka projektu Zuzana Dražilová. Potomkům politických vězňů totalitní systém nejen rozdrtil rodinné zázemí, ale odsoudil je také většinou k živoření na okraji společnosti bez možnosti vyššího vzdělání.

„Mezi politické vězně nepatřili jenom lidé, kteří jasně bojovali proti komunistickému režimu, ale byli to i drobní živnostníci nebo sedláci, kteří prostě vlastnili velký majetek a třeba ho nechtěli dát do Jednotných zemědělských družstev,“ připomíná producentka Dražilová.

Pro potomky perzekvovaných je dokumentární série především jistým zadostiučiněním, domnívá se režisérka Iva Jestřábová. „Je to křehké téma. Museli jsme být během natáčení opatrní. Myslím, že oni sami jsou rádi, že dokumenty vznikly,“ říká o pocitech hlavních protagonistů Jestřábová, která pro sérii připravila dva dokumenty, Jeden život o Ludmile Voříškové a Švýcarský Robinson, který vypráví příběh Jana Hlacha.

Dokumentární cyklus Děti 50. let vznikl ve spolupráci společnosti Sunfilms, České televize a FAMU, jejíž studenti snímky natočili. Každý z autorských dokumentů mladých tvůrců se snaží originálním a odlišným způsobem vyprávět v podstatě podobný, leč přesto vždy jiný příběh člověka, který zažil totalitní režim v jedné z jeho nejhrůznějších podob.

Na počátku projektu bylo setkání producentky Zuzany Dražilové s Janou Švehlovou, jejíž doktorandská práce o dcerách politických vězňů 50. let z roku 1999 dala podnět ke vzniku skupiny dcer politických vězňů, v níž se mohou setkávat ženy s podobným osudem.

Zlatá hvězda v Evropě pro občany

V roce 2008 natočilo deset studentů FAMU pod vedením režisérky Heleny Třeštíkové bohaté archivní materiály, z nichž vzniklo již sedmnáct DVD. Všechny natočené materiály jsou uloženy pro studijní účely v archivu Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Tento projekt získal ocenění Zlatá hvězda udělované Evropskou komisí v rámci grantového programu Evropa pro občany.

Tyto audiovizuální archivy se posléze staly podkladem pro vznik prvních sedmi dokumentů cyklu Děti 50. let. „Původně se měly točit pouze dcery, ale já vlastně nejsem feministka, takže jsem byla proti tomu, abychom se soustředily pouze na ženské pohlaví. Přišlo mi to nespravedlivé vůči mužům,“ vysvětluje Dražilová vznik nových sedmi filmů, tentokrát o synech politických vězňů.

Děti 50. let - Cyklus dokumentů studentů FAMU o dětech politických vězňů 50. let. Premiéra druhé části v úterý 3. dubna od 19:00 v kině Atlas. Česká televize již připravuje další díly série do vysílání.

Rozhovor se Zuzanou Dražilovou a Ivou Jestřábovou (zdroj: ČT24)