Sněhurko, Sněhurko, kdo v tobě přebývá?

Nejnovější filmové zpracování pohádky o Sněhurce je vskutku dílo hodno Hollywoodu. Nechybí zde nic, co tato filmová velmoc umí a přidáno je též to, co dokáže. Trochu modernizace, bombastická výprava, akčnost a humor. Výsledkem je podívaná, která splňuje to, co se od tohoto žánru očekává.

Modernizace se týká především uchopení postav. Sněhurka (Lily Collins) není nešťastnou obětí, která se vzdychající a se sklopeným pohledem podřizuje rozmarům zlé královny. Tato Sněhurka je ve svém postoji celkem moderní, umí se ozvat, umí se bránit a nakonec svou aktivitou zvítězí. Zlá královna (Julia Roberts) je ve svém chování zákeřnější, ne tak přímočaře zlá, ale o to nebezpečnější. Nutno podotknout, že Julia Roberts si tuto novou polohu opravdu užívá (a divák s ní – tedy alespoň dospělý divák).  

Trpaslíci nejsou žádní roztomilí skřítkové, ale drsní chlapíci malého vzrůstu, kteří jsou kvůli svému handicapu vyloučeni na okraj společnosti. Jsou bojovní a přepadávají bohaté pocestné. Za tímto účelem používají hydraulické chůdy, které z nich dělají vysoce pohyblivé obry. Akrobatické výkony lidí na chůdách jsou vděčné a zábavné. 

V duchu doby je mužský element, tedy princ, poněkud upozaděn. Aktivní jsou zde ženy ať už v dobrém nebo zlém záměru. Postava prince je příliš nevyhraněná, většinou pasivní, ale chvílemi překvapí, že přeci jenom není až tak zjemnělý a nerozhodný, jak se zdálo. Naštěstí mu tvůrci přiřkli humorný part, kdy omylem vypije nápoj lásky určený psům. Takže si herec Armie Hamer může celkem dobře zařádit a na chvíli se dostat z unylosti svého hrdiny. 

Za pozornost stojí i výkon Nathana Lana v roli komořího, který opět dokazuje, že je komikem první hollywoodské třídy. Vůbec humor snímku je asi jeho největší devizou, neboť nejde o žádný prvoplánový nátěr, ale používá trochu drsnější a rafinovanější formu nadsázky. Vrcholem v tomto směru je asi královnina omlazovací kůra. Škoda, že tvůrci více fantazie a vtipu nedokázali přiřknout i chlapíkům malého vzrůstu. Když totiž odloží zábavné chůdy, jsou už jen hádaví, ublížení a přímočaře, a proto až přehnaně bojovní. Nedostatek tvůrčí invence se projevuje hlavně ve scéně, kdy se pokouší zlomit kouzlo, kterým je princ očarován. Namísto sedmi vtipných etud je divák svědkem, kterak princ dostane sedmkrát jinak do hlavy – škoda. 

Naštěstí se dá říci, že nejde jen o vyprázdněnou hru na převracení konvencí a kódů, ale zbojnická Sněhurka je ve svém celku přijatelná, neromantická, více méně zábavná podívaná. Dokonce je v tomto případě slušně zvládnutý i český dabing. Jen je otázkou, jak moc se na této trochu cool úpravě budou bavit děti.

Sněhurka /  Mirror, Mirror - USA, 2012, 106 min

Režie: Tarsem Singh Hrají: Lily Collins, Julia Roberts, Armie Hammer, Sean Bean, Nathan Lane, Mare Winningham, Michael Lerner, Robert Emms, Martin Klebba, Danny Woodburn, Jordan Prentice, Joe Gnoffo, Mark Povinelli, Sebastian Saraceno, Ronald Lee Clark. 

Vydáno pod