Androgynekologie, umělecká studie člověka

Praha – Rozdílné využití ženského a mužského těla pod rouškou umělecké tvorby zpracovává Androgynekologie, díla studentek ateliéru tělového designu FAVU. Své práce, zvlášť s modelkou a zvlášť s modelem, představují nyní v galerii pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Dva cykly prací, s modelkou a s modelem, vychází z klasické historické akademické situace, kdy skupina odborníků – vzdělaných a oblečených – pozoruje objekt – placený a nahý. Do konce 18. stol. se v této pozici objektu nacházel převážně muž, od poloviny 19. století dominuje ženský akt.

„Současnější přístup je ten, že model je člověk s nějakým sociálním zázemím,“ poznamenala vedoucí ateliéru tělového designu Lenka Kloudová, která veřejnost i kritiky zaujala mimochodem svou diplomovou prací na VŠUP – pornografickým časopisem pro ženy. Situace, se kterou pracovali její studenti, je významově bohatší o ten rozměr, že v roli povolaných umělců v ateliéru vystupují pouze ženy.

Androgynekologie by mohla být nová společenskovědní disciplína – studium člověka člověkem, uvažují tvůrci. Práce rozvíjí téma rozdílné objektivizace a využití ženského a uměleckého těla v umění. „U práce se ženským modelem převažovaly práce srovnávací, kdy studentky braly tělo modelky jako vlastně tělo své, kdežto u mužského modelu byla první reakce obranná,“ upozornila Kloudová.

Ženský a mužský model v dílech studentek FAVU bude v Galerii VŠUP k vidění do 5. května. 

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)