Česko-britský streetartový příspěvek OH

Londýn – Do Czech Open 2012, české kulturní sezony v Londýně, se zapojili i čeští street artisté. Velkoformátové venkovní malby jsou součástí akcí, které pořádají Česká centra a jež jsou propojeny s olympijskými hrami.

Kulturní sezona Českého centra v Londýně připomíná původní olympijskou myšlenku propojení sportu a umění z počátku minulého století, kdy byly udělovány medaile i v olympijských soutěžích v malbě, architektuře, hudbě, poezii a sochařství. Program sezony se soustředí na londýnskou čtvrť Islington.

V brzké době ji ozdobí velkoformátové venkovní malby. Vytvoří je čeští street artisté Point a Pasta Oner a jejich londýnský kolega Inkie během několika dní. „Je to umění nesmírně zajímavé, protože je otevřené a ve veřejném prostoru. Mluví i k lidem, kteří chodí okolo, aniž by to byli lidé navštěvující galerie či muzea,“ domnívá se generální ředitel Českých center Michael W. Pospíšil, že několikametrová díla by mohla kolemjdoucí zaujmout.

Práce budou inspirované malířem František Kupkou, jehož díla byla předlohou pro vizuální podobu dresů českého olympijského týmu. „Nechal jsem se inspirovat barevností, která je v českých národních barvách. A je mi i blízká, takže to skvěle zapadlo,“ prozradil Pasta Oner.

Dílo o velikosti 4 x 3 metry vytváří speciální technikou – návrh vryje do hliníkové fólie, převede do elektronické formy a pomocí projektoru zvětšuje a promítne na plochu. Hotová díla zůstanou v Islingtonu do konce září. Poté se zřejmě stanou součástí výzdoby Českého centra v Londýně.