Trumpetista budoucnosti zahraje na Hradě

Praha – V rámci cyklu Jazz na Hradě vystoupí dnes večer ve Španělském sále americký jazzový trumpetista Roy Hargrove. Dvojnásobného držitele Grammy doprovodí jeho současný kvintet, který se věnuje modernímu jazzu, zejména hard bopu.

Hudebník s přezdívkou „trumpetista budoucnosti“ se nikdy nebál zkoušet nové hudební cesty. Díky svým africkým kořenů se ale rád i vrací k výrazným rytmům. Nevyhýbá se ani spojení s hip hopem nebo R'n'B.

„Budu hrát standardy i své původní skladby. Ale často se mi stává, že ještě pár minut před koncertem nevím, co budu přesně hrát,“ prozradil i neprozradil Hargrove program svého pražského koncertu.

Rodák z Texasu studoval na prestižní bostonské Berklee College of Music. Na jazzovou scénu pronikl v 90. letech a první Grammy získal v roce 1997 za album Habana, které nahrál s legendárním kubánským pianistou Chucho Valdésem.

Reportáž Pavly Sedliské a Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

„Ve svém poměrně mladém věku – je mu dvaačtyřicet let – patří už k legendám,“ uvedl na adresu Roye Hargrovea hudební publicista Antonín Matzner. V česku slavný trumpetista nevystupuje poprvé, byl například hostem Bohemia Jazz Festu. Nyní ale do Prahy přivezl novou doprovodnou kapelu, s níž ho posluchači dosud neměli možnost slyšet na žádné desce.