Říše slunce vás dostane i po letech

Praha – V rámci cyklu Velikáni filmu si mohou diváci tentokrát připomenout další opus Stevena Spielberga Říše slunce, který režisér natočil podle stejnojmenného autobiografického bestselleru J. G. Ballarda. Podařilo se mu vytvořit neobyčejně silný a emotivní příběh, vyprávěný očima hlavního hrdiny, v němž se velkoryse inscenované válečné scény a surová realita zajateckého tábora prolínají s magicky pojatým dětským pohledem. Ve svém protiválečném snímku stejně působivě vystihl britskou, americkou a japonskou mentalitu. ČT2 v pátek 13. 4. 2012 ve 20:55.

Spielbergův snímek je řazen k sugestivním a emotivním skvostům filmové historie. K tomuto označení zcela jistě přispěla i hudba Johna Williamse, která umocňuje velmi emocionální zážitek. Rovněž výkon třináctiletého Christiana Balea ve jeho první filmové roli je hodný ocenění.

Ukázka z filmu Říše slunce (zdroj: ČT24)

Spielberg zde opět ukázal svůj jedinečný obrazový vypravěčský talent. Kompozice obrazů podtržená okázalou výpravou je prezentována v dlouhých expozicích a vyobrazených emocích. „Od momentu, kdy jsem si přečetl novelu od J. G. Ballarda, jsem tajně chtěl film natočit sám,“ prohlásil kdysi režisér, který vzal natáčení filmu velmi osobně. 

  • Říše slunce zdroj: ČT
  • Říše slunce zdroj: ČT

Tom Stoppard napsal první část scénáře, na které spolupracoval i J.G. Ballard. Spielbergovy sympatie k letectvu za 2. světové války v něm vyvolal jeho otec, který mu vyprávěl své historky, jež zažil jako radista letadla B-25 Mitchell v China-Burma Theater. 

Film Říše slunce byl natočen v Elstree Studios v Anglii a na území Šanghaje a Španělska. Po letech složitých jednání získali povolení na tři týdny natáčet v Šanghaji v březnu roku 1987. Byl to první americký film natáčen v Šanghaji od roku 1940. Bylo použito více než 5 000 rekvizit, které připomínaly japonskou okupaci Šanghaje ve čtyřicátých letech. Členové Čínské lidové osvobozenecké armády hráli japonské vojáky. Ostatní místa natáčení byla Trebujena, Andalusia, Knutsford, Sunningdale a Berkshire. Pro část s atomovou bombou Nagasaki byla použita technika computer-generated imagery. Letadla typu A6M Zero a P-51 Mustang byly pouze umělé modely. O vizuální efekty se postaralo studio Industrial Light & Magic.

Říše slunce - Americký film (1987). Hrají: Ch. Bale, J. Malkovich, M. Richardsonová, N. Havers, J. Pantoliano a další. Režie Steven Spielberg