Výběr šéfa ND se odkládá. Ministerstvo čeká na audit

Praha - Ministerstvo kultury před půlnocí z 11. na 12. dubna oznámilo, že zrušilo výběrové řízení na ředitele Národního divadla. Učinilo tak téměř doslova za pět minut dvanáct - uzávěrka přihlášek byla stanovena na čtvrtek. Důvodem je nedokončený audit, který by měl pomoci lépe popsat požadavky na nové vedení.

„Ministryně Alena Hanáková přehodnotila stanoviska. Je přesvědčena o tom, že po doplnění podmínek veřejného řízení a po dalších konzultacích s odborníky se otevře ještě větší prostor pro výběr nejvhodnějšího kandidáta,“ uvedla mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.

Podle ní se čekalo na výsledky auditu, který se na pokyn ministerstva dělal ve Státní opeře a v Národním divadle. „Ještě nejsou kompletní výsledky - proto jsme výběrové řízení zrušili,“ dodala mluvčí. „Audit je procesně-personální, netýká se pouze financí a hospodaření, ale také i efektivity provozu a fungování jak Státní opery, tak Národního divadla,“ upřesnila, jaké informace by měl audit přinést.

Alena Hanáková, ministryně kultury: „Samozřejmě si můžeme říkat, jestli to je dost brzy nebo pozdě, každopádně je to více zodpovědné než vstupovat do výběrového řízení, které je zpochybňováno a které, jsem o tom přesvědčená, by nepřineslo nic dobrého nově vybranému řediteli tohoto institutu. Rozhodla jsem se, že bude lepší výběrové řízení zrušit a počkat jednak na dokončení analýzy a jednak také věnovat čas tomu, abychom se mohli ještě setkat s odborníky a prodiskutovat a upřesnit výběrové řízení.“

„Je to dobře,“ považuje rozhodnutí ministerstva za správný krok divadlení kritička Marie Reslová. „Výběrové řízení nebylo vypsáno dostatečně jasně. Chybělo konkrétnější zadání,“ vysvětlila.

Odborníci kritizovali i způsob výběru. Ředitele Národního divadla by podle nich ministerstvo nemělo hledat ve veřejném řízení a čekat, kdo se přihlásí. „Daleko vhodnější je oslovovat konkrétní vybrané jedince a s nimi mluvit o tom, jakou by měli koncepci,“ domnívá se například divadelní kritik Vladimír Hulec.

Kandidáti na nového šéfa ND měli podle původních podmínek předložit koncepci řízení a rozvoje Národního divadla včetně záměru financování, a to v návaznosti na koncepci transformace ND a Státní opery, která byla letos k 1. lednu s českou první scénou sloučena. Transformace se má uskutečnit v letech 2012 až 2015. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se spojením baletních souborů a souboru sólistů obou scén.

Řízení prý bude co nejdříve vyhlášeno znovu, ovšem doplněné o další kritéria. Dosud podané přihlášky zůstanou v anonymitě, kandidáti je budou moci dopracovat. V souvislosti s konkurzem ministerstvo zveřejní obsazení výběrové komise, která bude doplněna o nové členy. „Aby v ní skutečně byli i oponenti, kteří byli značně nespokojeni s tím, jak bylo výběrové řízení vyhlášeno,“ podotkla.

Výsledky auditu Národního divadla by mělo mít ministerstvo k dispozici 26. dubna. Alena Hanáková chce poté výběrové řízení vypsat co nejrychleji. Konkrétní jméno nového ředitele by tak mohlo být známo už na konci léta.

Současnému řediteli ND Ondřeji Černému, který stojí v čele české první scény od roku 2007 a konkurzu se zúčastní, vyprší mandát 31. března 2013. Ministerstvo předpokládá nástup nového ředitele nejpozději 1. dubna 2013.