Pro někoho talentovaný písničkář, pro jiné zaprodanec showbyznysu

Praha – Minulý týden umístil písničkář Tomáš Klus na svůj facebook novou skladbu. Jmenuje se Iniciativní a komentuje dnešní „zprzněnou demokracii“. Hned po pár hodinách vyvolala píseň různorodé ohlasy. Zatímco mezi fanoušky se stala okamžitě hitem, u některých dalších vyprovokovala kontroverzní názory. A tak působí i samotný Klus – pro někoho talentovaný angažovaný písničkář srovnávaný s Krylem nebo Nohavicou, pro druhé zaprodanec zábavního průmyslu trefující se klukovsky do většinového vkusu.

Mladý zpěvák Tomáš Klus se naváží do politiky Hradu, pražského magistrátu i vládní koalice. Na jednu stranu tak přitahuje pozornost fanoušků, na druhou však také kritiků. „Nepřišel jsem s ničím novým, s ničím převratným, jenom jsem konstatoval to, co se neustále omílá dokola v hospodách. Jen jsem ty fráze převzal a spojil je v jakous takous píseň,“ okomentoval svoji skladbu Klus. Sám tvrdí, že s protestsongem, který složil na chatě u krbu, neměl žádné velké ambice.

„Padne-li stát hlavou do lejna, šíří se zápach i vanutím vánku. Nebát se lhát, toť Věc Veřejná, padá, padá prach na vytunelovanou Blanku.“

„Kdo seje bacily, ať sklízí třesně.“

„Kočí místo otěží drží v ruce diktafon.“

„V zemi, která je v rozkladu.“

Taková píseň by možná zapadla, kdyby ji ale sám nezveřejnil na svých facebookových stránkách. Rodák z Třince a novodobý idol, který získal několik Andělů, se tak stává pro média stále přitažlivějším. Představuje jak zosobnění úspěchu, tak kritiky. Sám totiž poslední dobou ukazuje, že neskrývá rozhořčení z politiky a po svém ho vyzpívá nahlas. „Je to správně, tak jak to má být. Je to současný písničkář, který se vyjadřuje k současnosti. Samozřejmě, že ho nemůže nechávat chladným to, co se děje kolem něj, to je prostě přirozené,“ vysvětlil svůj postoj ke Klusovým písním producent Martin Červinka.

Kritici Klusovi vyčítají poplatnost hudebnímu průmyslu

Kritici Tomáše Kluse na to mají ale jiný názor. „Ten song funguje jako sociální signál. Já jsem v tom taky, taky jsem naštvaný, ale že by měl nějakou tvůrčí hodnotu? Jak jednou napsal Jiří Černý, není to špatný, ale znám třicet lepších,“ podotkl hudební publicista Pavel Klusák. Publicista dodává, že je to vůči desítkám tvůrců tragikomické. Podle něj to tak ale v showbyznysu chodí, hvězdy zkrátka nabízejí zředěnou, slabší podobu problému, která je společensky únosnější.

Tomáš Klus

„Já se nestavím do žádné pozice kazatele nebo poukazovatele na nějakou velkou pravdu, jenom jsem prezentoval svůj názor. V momentě, kdy to začne zavánět tou spekulací toho, že Klus-kalkulátor, tak se tomu můžu zase jenom smát. Tyhle osobní výpady mě fakt nějak neberou.“

Stejně tak neberou komentáře kritiků ani Klusovy fanoušky. A těch není málo. „Já mu věřím, proto na mě tak působí, proto na něj jdu, proto ho rád poslouchám,“ říká jeden z nich. Jeho protestsong zhlédlo za první tři dny na YouTube přes 200 tisíc lidí, poslední deska Racek je nejprodávanějším loňským albem a jeho koncerty bývají beznadějně vyprodané. „Ten příběh je založen na výjimečném talentu a na přirozené inteligenci. Samozřejmě i na štěstí, protože byl ve správnou chvíli na správném místě obklopený správnými lidmi,“ dodal producent Červinka.

Fenomén Klus (zdroj: ČT24)