Nejtrapnější je, když se směji i já, říká Jiří Suchý

Praha – Nová audiokniha povídek Jiřího Suchého Nahá a jiné povídky namluvená přímo autorem vyšla v pátek 13. dubna. Podle autora je však ideální, když se předčítá přímo v divadle. „Poněvadž okamžitě slyším reakci publika a vím, co zabírá,“ říká Jiří Suchý, který byl hostem Profilu ČT24. Zaručeným úspěchem je povídka Nejveselejší pohřeb. „Ta zabírá stoprocentně. Dokonce jsou tam místa, a to je nejtrapnější, že se směji i já,“ přiznává Suchý.

Jiří Suchý se věnuje grafice, scénografii, hudbě, divadlu i poezii. „To je moje prokletí. Říkám si, že kdybych zvolil jedno z těch řemesel, tak bych v tom byl možná dobrý,“ tvrdí Suchý. Zároveň si však nedovede představit, že by si kterékoliv ze svých zaměstnání upřel.

„Večer musím jít hrát, texty nosím po kapsách, abych využil chvilky, a když se chci skutečně odreagovat od všeho, tak si vezmu litografický kámen a dělám litografie,“ usmívá se Suchý, který na podzim oslavil osmdesáté narozeniny.

Audiokniha jeho povídek patří tedy k oné řadě publikovaných Suchého prací, která čítá 70 knih, 125 her a 80 desek. V roce 1966 vydal Jiří Suchý soubor Sto povídek aneb nesplněný plán. Tento celek soustavně lety doplňoval. V současném výběru jsou tak povídky známé i zcela nové.

Jiří Suchý / Nahá a jiné povídky
Zdroj: ČT24/Supraphon

Výběr Nahá obsahuje 8 povídek. Poslední z nich, nazvanou Střela, svěřil Suchý své kolegyni a mnohaleté umělecké partnerce Jitce Molavcové. Závěrem kompletu zazní jako bonus píseň Kdykoliv kdekoliv, což je oblíbená znělka televizního seriálu z dílny České televize Život je ples. Ukázky si můžete poslechnout na webu Supraphonu.

Grant je podstatně nižší, než abychom mohli přežít

Divadlo Semafor v únoru uvedlo premiéru hry Levandule. „Publikum řičí smíchy celý večer. A to je smysl Semaforu,“ chválí si nové představení Suchý. Ačkoliv on sám se prý směje téměř pořád, přiznává, že doba je zlá. „Grant, který jsme dostali, je podstatně nižší, než abychom mohli přežít. Takže stahujeme velké inscenace, Kytici a Lysistratu,“ říká.

Drahé inscenace pro desítky herců chce Semafor urychleně nahradit skromnějšími hrami pro několik málo postav. „Píšu dvě hry najednou, abychom rychle nahradili ty veliké, protože čím dřív je stáhneme, tím dřív budeme šetřit,“ vysvětluje Suchý. Nové hry zatím nesou pracovní názvy Kam se poděla Valérie? a Rytíři z Bráníka a krasavice Lída.

JIŘÍ SUCHÝ: NAHÁ A JINÉ POVÍDKY - čtou Jiří Suchý a Jitka Moravcová, hudba Michal Pavlíček, text a zpěv Jiří Suchý, režie Dimitrij Dudík, vydavatel Supraphon.

Profil s Jiřím Suchým (zdroj: ČT24)