Film Estébák ukazuje, že režim nepřečůráš

Bratislava – Na Slovensku přichází do kin společný snímek tamních a zdejších tvůrců - Eštébák. Film vypráví skutečný příběh muže, který kývl na spolupráci s STB, aby před agenty ochránil svoji manželku. Snímek koprodukovala Česká televize. V České republice se v premiéře představí v létě na karlovarském festivalu – pod názvem Konfident.

Děj filmu se odehrává v dobách nejtěžší normalizace v období okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy. V časech, kdy se za vtipy o komunistech šlo do vězení, bydlení v panelácích, barevný televizor a telefon byly výsadou vyvolených a udávání bylo národním sportem. Hlavní hrdina Adam je radioamatér. Z nevinného koníčka se stává profesionální nástroj režimu. Za získané výhody však musí zaplatit plněním rozkazů, které ničí životy jiných, a ztrátou vlastní svobody. A jediným způsobem, jak neztratit zdravý rozum a sebeúctu, je „přečůrat“ práskače, udavače a fízly. 

„On se upsal ďáblu, myslel si, že nad režimem vyhraje, že je to možné. Vlastně se snažil oklamat STB, ale lhal jen sám sobě,“ uvedl k filmu jeho režisér Juraj Nvota. „To je určitě role, která mě nejvíce zasáhla. Já jsem pak vůbec nemohl spát, a když už jsem usnul, měl jsem strašné, divné sny,“ poznamenal představitel Adama Horníka Jiří Mádl. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Film je založen na skutečné události. Osud reálného estébáka, na rozdíl od filmového, skončil tragicky. „Ty, které měl pomoci zatknout, převáděl do Rakouska a sám se vracel zpět. Na jedné zpáteční cestě ho v Pečenském lese zastřelili,“ ozřejmil výchozí situaci scenárista Lubomír Slivka. 

  • Z filmu Estébák / Konfident zdroj: ČT24
  • Z filmu Estébák / Konfident (Jiří Mádl) zdroj: ČT24

Kdysi přísně střežená hranice s Rakouskem vyvolala mnoho životních tragédií. Ústav paměti národa je podrobně zdokumentoval a podal desítky trestních oznámení. Tisíce stran důkazů zůstávají uloženy v archivech. Na Slovensku na rozdíl od České republiky za zločiny komunismu dosud nikdo nebyl stíhaný.