Bolek Polívka se dal na kovařinu

Praha – Pohádkový souboj dobra se zlem, snaha o získání pravé lásky a objevení hodnot opravdového přátelství čeká hrdiny nového rodinného dobrodružného filmu Kovář z Podlesí. Snímek, který vzniká v koprodukci České televize, se začal natáčet o Velikonocích. V titulní roli se představí Bolek Polívka.

Pohádkový příběh se odehrává v městečku Podlesí, na které byla uvržena kletba. Zlomit ji může jen Toník, synovec místního kováře, válečného invalidy a vynálezce. Zakletý kraj musí zbavit zlých bab, ve které se kdysi proměnily dobré víly, a také draka. A navíc vysvobodit svou milou Bětku.

Do role kováře obsadil režisér a také scenárista Pavel Göbl Bolka Polívku. V dalších rolích diváci uvidí Josefa Somra, Milana Markoviče, Jiřího Pechu, Rosťu Nováka, ve tři zlé víly se promění Ivana Chýlková, Szidi Tobias a Iveta Dušková. Tomíka a Bětku hrají Gregor Bauer a Valerie Šámalová. Roličky hospodského se ujmul člen Plastic People Vratislav Brabenec, který také propůjčí hlas trikovému drakovi.

Většina exteriérů i interiérů se natáčí ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, tam vznikly také první záběry. Podzemí, v němž úřadují zlé baby, našli filmaři v soustavě jeskyní u Velenic u České lípy, kde se točila už také například pohádka S čerty nejsou žerty, točit se bude také v okolí Prahy. Celkově potrvá natáčení až do poloviny května.

Poté bude následovat náročné postprodukční období, během něhož se budou do hraných scén dodávat loutky a dodělávat trikové pasáže. Kovář z Podlesí je hraný film kombinovaný s animací loutek, modely, dokreslováním a 3D triky.

Veškeré interiéry, exteriéry i rekvizity jsou stylizovány do magického výtvarného stylu Františka A. Skály (syna výtvarníka Františka Skály), kostýmy jsou dílem kostýmní výtvarnice Ivany Brádkové, za kameru se postavil Richard Špůr. Do kin by měl Kovář z Podlesí vstoupit v únoru příštího roku.