Tradiční hudba má na Kubě zelenou, jiné žánry mají problémy

Havana - Jedním ze symbolů Kuby je tamní hudba, proslavená po celém světě. Komunistický režim ji nejdřív považoval za úpadkovou a zakazoval ji. Situace se ale změnila a místní hudbu dnes režim používá jako lákadlo na turisty. Teď mu ale vadí úplně jiné hudební styly, zejména ty z Ameriky.

Kromě moře, koktejlů a doutníků Kubu charakterizuje i Buena Vista. Kapela, která po slávě zažila zatracení a pak celosvětovou proslulost. Pro Castrovu revoluci byla tahle hudba symbolem úpadku a muzikanti šli na 30 let třeba čistit boty. Před dvaceti lety je ale svět znovu objevil a stala se z nich senzace. A režim, který je kdysi zakázal, je nyní potřebuje, aby přežil. Pro kubánské komunisty znamenají přísun dolarů ze zahraničí. Jedna z hlavních postav kdysi pronásledované kapely má dnes pamětní desku na nejslavnějším havanském hotelu. 

Buena Vista je kubánská hudební skupina, která odvodila svůj název od hudebního klubu v Havaně na Kubě. Ten dosahoval své slávy ve 40. letech 20. století. Později, v roce 1999, se tento název proslavil jako název amerického hudebního projektu Rya Coodera a filmu německého režiséra Wima Wenderse, kteří sestavili hudební formaci Buena Vista Social Club z bývalých klubových hudebníků a natočili stejnojmenný hudební film.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Tradiční kubánskou hudbu tak znají turisté, ale místním nic moc neříká. Mladým učaroval hip hop. Hudba z Ameriky, s texty kritickými ke společnosti, je však na Kubě poukázka k problémům. 

Mají sice své festivaly a kluby, i Fidel Castro prý prohlásil, že právě rap má v sobě ducha revoluce, nicméně ne všichni jsou ale tak nadšení. Hrají hudbu svého srdce a čistit boty kvůli tomu snad už nepůjdou, bez rizika to ale není. Na Kubě může i hudba připravit víc nástrah než jinde na světě.