Čtyři umělci prožívají renesanci

Praha – Fotografie, objekty, abstraktní a reálné obrazy čtyř umělců, které spojují nesourodost a společné názory na sebevyjádření. První společná výstava Viléma Kabzana, Dominika Mareše, Dušana Mravce a Petra Písaříka Renesance Now zaplnila čtyři patra věže Novoměstské radnice v Praze.

Mareš je abstraktní malíř, Písařík se věnuje spíše konceptuálnímu umění a také objektům a sochám, Mravec tíhne k realistické tvorbě a Kabzan se zabývá konceptuální fotografií a intermediální tvorbou. Přesto se sešli na společné výstavě.

„Motivací bylo dostat do jednoho prostoru čtyři různé osobnosti, čtyři autory, čtyři názory. Společná je myšlenka Renesance Now, tzn. znovuobnovení klasických modelů umění a klasického přístupu v malbě, soše nebo instalaci,“ vysvětlil jeden z vystavujících umělců Vilém Kabzan.

„Všichni čtyři se pohybujeme v klasických žánrech, technikách, i když to vypadá trochu jinak, ale pořád vidíme krajinu, zátiší, portrét. Není to ničím jiné, ale forma se změnila,“ doplnil Dušan Mravec.

Výstava Renesance NOW (zdroj: ČT24)

Interpretace renesance byla vždy různorodá, vyznačuje se však především svou rozvětveností a jejím hlavním rysem zůstává důraz na člověka jako jedince. Nejinak je tomu i na výstavě v Novoměstské radnici. „Renesance Now je návrat ke klasické kráse, ne k inspiraci antikou, ale spíš návrat k člověku, který je středem a z něhož se vracíme zpět k divákovi,“ uvedl Kabzan.

Výstava ve čtyřech patrech věže Novoměstské radnice potrvá do 3. června.