Čtoucí děti vydělaly 12 milionů na charitu

Praha - Více než 90 tisíc dětí, které čtou, aby pomáhaly, přispělo za rok téměř dvanácti miliony korun na charitu. Do projektu Čtení pomáhá se od loňského dubna zapojilo 80 procent všech základních a středních škol z celého Česka. Děti přispěly na 130 dobročinných aktivit, řekl novinářům iniciátor akce Martin Roman.

„Vyčtené peníze jsou k nezaplacení. Kluk nebo holčička žádné peníze zaplacené nedostanou, oni jenom rozhodnou, na který projekt ty své peníze dát. Ale pocit, když dostane děkovnou zprávu, že on způsobil, že se koupil koník nebo pes, je k nezaplacení,“ řekl dnes novinářům spisovatel a herec Zdeněk Svěrák, který předsedá komisi vybírající tituly ke čtení.

Principem akce, která má motivovat děti ke čtení a zároveň chce ukázat, jak důležité je pomáhat potřebným, je udělení virtuálních 50 korun za přečtenou knihu. Roman, bývalý šéf elektrárenského gigantu ČEZ, pak nadacím a charitám peníze proplatí.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Aby to nebyla povinná četba…

Děti si mohou vybrat z desítek knižních publikací, které jsou rozdělené podle věku. „Vybíráme tak, aby to nebyla povinná četba. V porotě se přeme a vzpomínáme, které knížky jsme četli v dětství my, a ty se tam snažíme vtlačit. Ale pak se ozve někdo, kdo řekne, že dnešní děti tohle bavit nebude. Tak dáme i něco současného. Je to mix toho, co jsme měli rádi my, a toho, co jsme nemohli mít rádi, protože to ještě nebylo napsané,“ uvedl Svěrák.

Zdeněk Svěrák, ambasador projektu Čtení pomáhá
Zdroj: ČT24

V uplynulém roce přispěli dětští čtenáři například na asistenčního koníka nebo na výcvik několika asistenčních psů. Do Centra paraple, které pečuje o lidi s postižením míchy, putovaly peníze třeba na kolo nebo lyžařské pomůcky pro vozíčkáře. Díky příspěvku 100 tisíc korun mohlo sdružení Loutky v nemocnici připravit nové divadelní představení pro děti, s nímž vystupuje ve 20 nemocnicích po celém Česku.

Harry Potter, Ferda Mravenec, Hamlet

Z projektu vyplynulo, že nejvíce čtou děti na prvním stupni základních škol. Mezi jejich nejoblíbenější knihy patřil Rowlingové Harry Potter a Kámen mudrců, Lindgrenové Děti z Bullerbynu a Sekorova Knížka Ferdy Mravence. Páťáci až deváťáci čtou také Harryho Pottera, navíc u nich bodovala i Poláčkova knížka Bylo nás pět. Středoškoláci četli nejčastěji Shakespearova Hamleta či Hrabalův román Obsluhoval jsem anglického krále.

Do budoucna by měl vzniknout nový web Čtení pomáhá, kde přibude i sekce pro knihovny a školy. Nově si budou moci děti vytisknout i certifikát o přečtené knize, který jim může usnadnit například práci na jejich čtenářském deníku. Na začátek listopadu se chystá čtenářský maraton Čteme pro kuře, jehož cílem bude během jednoho dne načíst co nejvíce kreditů pro sbírku Pomozte dětem.