Nejkrásnější knihy vydává Arbor vitae

Praha - V soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2011 nejvíc zabodovaly knihy nakladatele Martina Součka a jeho nakladatelství Arbor vitae. Z jedenácti přihlášených knih získalo toto nakladatelství dvě první ceny, dvě druhé ceny, dvě třetí ceny a čtyři jeho tituly se umístily v užším výběru. Oceněné knihy dnes novinářům představili organizátoři soutěže. Ceny se budou předávat ve středu odpoledne v klášteře premonstrátů v Praze na Strahově.

„Konkurence je opravdu velká. Domnívám se, že úroveň české knihy má vzestupnou tendenci,“ řekl novinářům ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben. Podle něj by měla nejkrásnější kniha být taková, u níž její vizuální koncept souvisí s textem.

„Bylo to těžké rozhodování. Česká kniha je specifická, její tvorba je víc osobitá než například u italských knih,“ řekla předsedkyně poroty Barbara Šalamounová. Letošní ročník soutěže obeslalo 124 nakladatelských subjektů 219 tituly. Nejvíce ocenění letos získalo nakladatelství Arbor vitae, které slaví úspěch také v zahraničí. Monografie o designérce Libuši Niklové získala letos třetí místo v soutěži Nejkrásnější kniha světa.

V české soutěži obsadilo nakladatelství v kategorii vědecká a odborná literatura všechna první tři místa, a to za knihy Loutka a moderna Marie a Pavla Jiráskových, Andy Warhol a Československo Rudo Prekopa a Michala Cihláře a knihu Evy Uchalové Pražské módní salóny.

Překvapením byly dvě knihy v kategorii krásná literatura. První místo získala kniha Nejlepší české básně 2011. „Poezie je mezi čtenáři spíše méně čtená. Tato kniha je však velmi zajímavá svým ořezem, působí velmi příjemně. Má nějakým způsobem tomu člověku blíž,“ vysvětlila přednosti knihy předsedkyně poroty Barbara Šalamounová.

„My jsme v krásné literatuře měli i bibli, což mě velmi překvapilo. Tato kniha je nově ilustrovaná a má velmi zajímavý ořez,“ doplnila Šalamounová ke knize z nakladatelství Fortuna Libri, která ve stejné kategorii získala třetí místo.

Host / Nejlepší české básně 2011
Zdroj: ČT24/nakladatelstvi.hostbrno.cz

Komiks je knihou o lidských osudech

Nejkrásnější knihou loňského roku pro děti a mládež je podle porotců dílo Ivana Wernische Chodit po provaze je snadné. „Nově vydávané knihy se líbí i dětem, myslím, že už jsme je naučili takové krásné knihy číst,“ řekla Ivana Pecháčková z nakladatelství Meander, které knihu vydalo.

Zajímavý titul zvítězil i v kategorii učebnice. Je jím Komiksová etiketa od Ladislava Špačka a Lukáše Urbánka. „Dokazuje to, že komiks už není knížkou pro děti, ale je knihou o lidských osudech. Je dobře, že se dostal do užšího výběru a nakonec zvítězil,“ řekla Šalamounová.

Ladislav Špaček / Komiksová etiketa
Zdroj: ČT24/ladislavspacek.cz

V kategorii knihy o výtvarném umění, obrazové a fotografické publikace zvítězila kniha Josefa Koudelky Cikáni. Mezi katalogy byl nejúspěšnější Líšeňský profil Kateřiny Šedé. Mezi těmito kategoriemi je přitom velmi úzká hranice, autoři prý často váhají, do které z nich svou knihu přihlásit. Komise však o změně kategorií zatím neuvažuje.

V rámci soutěže se každoročně uděluje také několik samostatných cen. Dvě ocenění byla udělena studentům a podle Zdeňka Freislebena dosahují právě studentské knihy obdivuhodné úrovně. „Je také překvapivé, že řada studentských prací dosahuje nadprůměrných výsledků. Oproti minulým ročníkům se jejich kvalita zvýšila,“ uvedl Freisleben. Cenu SČUG Hollar za ilustraci získala Martina Nožičková za knihu Poslední pokušení, Cenu Vojtěcha Preissiga získala za knihu Ovoce Čok Anna Pleštilová.

Nakladatelům bohužel jejich námaha často mnoho nevynáší. Například vítězná kniha Chodit po provaze je snadné má náklad 280 tisíc korun. Osmdesát tisíc dodalo ministerstvo kultury, 70 tisíců se zatím vrátilo z tržby. Nakladatelství Meander je tak s tímto titulem zatím 130 korun korun v mínusu.

Soutěž o nejkrásnější knihy…

… má dlouholetou tradici. Sběratel Arno Sáňka, jehož jméno také nese studentská cena, tuto soutěž inicioval v roce 1928 podle zahraničních vzorů a o rok později zorganizoval Spolek českých bibliografů. Pravidelně se soutěž začala pořádat od roku 1965 pod názvem Československé nejkrásnější knihy. Od roku 1993 se soutěž jmenuje Nejkrásnější české knihy roku a jejími organizátory jsou Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví. Kolekce vítězných titulů putuje na výstavy a knižní veletrhy v tuzemsku a zahraničí.

Vítězné knihy i tituly, které postoupily do užšího výběru, si mohou zájemci prohlédnout v Malé výstavní síni Památníku národního písemnictví na pražském Strahově od 26. dubna do 13. května denně kromě pondělí. Poté budou k vidění na květnovém veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti.

Vědecká a odborná literatura

1/ Loutka a moderna/ Marie Jirásková, Pavel Jirásek/ Arbor vitae
2/ Andy Warhol a Československo/ Rudo Prekop, Michal Cihlář/ Arbor vitae
3/ Pražské módní salóny/ Eva Uchalová/ Uměleckoprůmyslové museum v Praze – Arbor vitae
Užší výběr: Anežský klášter v Praze/ Helena Soukupová/ Vyšehrad * Beyond everydayness/ Igor Kovačevič, Jan. K. Rolník, Dana Sleichertová, Ondřej Svoboda, Kateřina Lopatová a kolektiv/ Národní divadlo s Divadelním institutem ČR * František Bílek a kniha/ Pavel Myslín/ Arbor vitae * Konec avantgardy?/ Hana Rousová ed./ Arbor vitae * Loos – Plzeň – Souvislosti/ Petr Domanický, Petr Jindra eds./ Západočeská galerie v Plzni) * Miroslav Melena – Scénograf a architekt/ kolektiv autorů/ Institut umění – Divadelní ústav * Umění filmu/ David Bordwell, Kristin Thompsonová/ Akademie múzických umění v Praze * Zaniklý svět stříbrných pláten/ M. Čvančara, J. Čvančara/ Academia

Krásná literatura

1/ Nejlepší české básně 2011/ Petr Král, Jan Štolba eds./ Host
2/ Pěna dní, Podzim v Pekingu/ Boris Vian/ Argo
3/ Bible svatá/ Fortuna Libri
Užší výběr: Cesta k Wigan Oier, Deníky/ George Orwell/ Argo * Velkého strážce pozdní sběr/ Jiří Olič, Jaroslav Róna/ Gallery * Černá svině křen/ Miloš Doležal/ Luboš Drtina * Žlutí lvi/ Petr Nikl/ Meander

Literatura pro děti a mládež

1/ Chodit po provaze je snadné/ Ivan Wernisch/ Meander
2/ 12 nejmenších pohádek/ Baobab
3/ Ráj na zemi. Romské pohádky/ Gejza Demeter/ Nakladatelství Triáda
Užší výběr: Co si vyprávějí andělé/ Pavel Brycz/ Mladá fronta * Historie Evropy. Obrazové putování/ Renáta Fučíková, Daniela Krolupperová/ Práh * Ještě jsme ve válce/ Argo * Pes Paličák/ Daniel Pennac/ Baobab * Ptačí sněm/ Petr Sís/ Labyrint * Z domu a zahrady/ Olga Černá/ Baobab * Živá voda/ K. J. Erben/ Albatros

Učebnice

1/ Komiksová etiketa/ Ladislav Špaček, Lukáš Urbánek/ Ladislav Špaček
2/ Ať se tužka zapotí/ Kubát & Dutková/ Martin Kubát
3/ Umím psát na cestách 1, 2/ Radana Lencová/ Svět

Knihy o výtvarném umění, obrazové a fotografické publikace

1/ Cikáni/ Josef Koudelka/ Torst
2/ Kmeny/ Vladimir 518, Karel Veselý/ Tomáš Souček/Yinachi/Bigg Boss
3/ Václav Boštík/ Karel Srp/ Galerie Zdeněk Sklenář
Užší výběr: Bohuslav Reynek/ Pavel Chalupa/ Arbor vitae * Jan Kotík/ Iva Mladičová ed./ Národní galerie v Praze * Současná česká architektura a její téma/ Petr Kratochvíl/ Paseka

Katalogy

1/ Líšeňský profil/ Kateřina Šedá/ Kateřina Šedá
2/ Ladislav Sutnar: Americké Venuše/ Iva Knobloch/ Arbor vitae
3/ Gabriel von Max/ Aleš Filip, Roman Musil eds./ Západočeská galerie v Plzni
Užší výběr: Hi! Lo/ Boris Ondreička/ tranzit.cz * Jan Hísek – Noční jezdec/ Jan Hísek, Petr Nedoma, Otto M. Urban/ Arbor vitae * Obrazy mysli, Mysl v obrazech/ Ladislav Kesner, Coleen Schmitz/ Moravská galerie v Brně – Barrister and Principals * Pro tentokrát nesedat/ Anežka Šimková/ Muzeum umění Olomouc * Starpoint/ Marcel Fišer, Pavel Vančát/Arbor vitae

Cena Arna Sáňky

1/ Příručka pro přežití ve městě/ Zuska Hustáková/ VŠUP v Praze
2/ Místo snů/ Tereza Cerhová/ Fakulta umění a designu UJEP Ústí na Labem
3/ Zamotaný příběh/ Lewis Carrol, Michaela Peterková /Ústav umění a designu ZČU v Plzni
Užší výběr : Biblifuk / Magdalena Bořkovcová/ Ústav umění a designu ZČU v Plzni * Dědova vyprávění /Vladimír Šimůnek, Tereza Valášková/ Ústav umění a designu ZČU v Plzni * Typographaeum vivum /J. A. Komenský, Anna Pecháčková/ VOŠG * Podšité chvilky/Boris Vian, Michaela Bystroňová/ VOŠG * Ezopovy bajky/ Pavla Boháčová/ Ústav umění a designu ZČU v Plzni

Cena SČUG Hollar za ilustraci

Martina Nožičková (Ústav umění a designu ZČU v Plzni) za knihu Poslední pokušení
Cena TypoDesignClubu za grafické zpracování
Štěpán Malovec za knihu Ladislav Sutnar: Americké Venuše (Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Arbor vitae)

Cena Vojtěcha Preissiga

Anna Pleštilová za knihu Ovoce Čok (Anna Pleštilová)

Cena svazu polygrafických podnikatelů

1/ Tiskárna T. A. Print, a. s. za knihu Jakub Špaňhel (Arbor vitae)
2/ Tiskárna Libertas, a. s. za knihu Encyklopedie energetiky (ČEZ)
3/ Tiskárny Havlíčkův Brod a. s. za knihu Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha (Nakladatelství Lidové noviny)