Avengers - superhrdinové v jednom týmu

Praha – Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Thor, Kapitán America, Hawkeye a Black Widow společně zachraňují svět. Komiksoví superhrdinové společnosti Marvel se sešli ve společném hraném filmu – Avengers.

Komiks Avengers stvořili Stan Lee a Jack Kirby a poprvé světlo světa spatřil v roce 1963. Původními členy týmu byli Iron Man, Thor, Hulk, Ant-Man a Wasp. Kaptitán America se k němu připojil ve čtvrtém čísle poté, co byl vysvobozen ze svého ledového vězení.

„Stan Lee, jeden z nejslavnějších komiksových tvůrců, začal v 60. letech přidávat hrdinům i nějakou psychologii. Do té doby byl jejich jediným zájmem boj se zlem, maximálně skrývání své tajné identity. Stan Lee jim jako první připsal vlastní problémy,“ podotkl k tvůrcům Jiří Pavlovský z komiksového nakladatelství Crew.

Pro Leeho je prý popularita jeho postav ještě po padesáti letech od vzniku důkazem toho, že odvedl dobrou práci. „Rád bych věřil tomu, že jedním z důvodů, proč jsou postavy světa Marvel tak populární, je skutečnost, že když jsme je vytvářeli, snažili jsme se jim vytvořit zajímavé osobnosti a osobní problémy, aby zaujali i ty, kteří žádné superschopnosti nemají,“ poznamenal. 

Rozhovor s Jiřím Pavlovským (zdroj: ČT24)

Děj filmu se odehrává v New Yorku. Nick Fury (Samuel L. Jackson), vedoucí mezinárodní mírové agentury, stojí před úkolem sestavit tým, který svět zachrání před zkázou. V rámci jeho odvážného plánu na jeho výzvu odpoví nejzásadnější postavy světa superhrdinů – Iron Man (Robert Downey Jr.), Neuvěřitelný Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth), Kapitán America (Chris Evans), Hawkeye (Jeremy Renner) a Black Widow (Scarlett Johanssonová). Fury se svým dlouholetým agentem Coulsonem (Clark Gregg) musí už jen najít způsob, jak superhrdiny přimět, aby bojovali spolu, nikoliv proti sobě.

Režie se ujal Joss Whedon, který je zároveň autorem scénáře. „Proslavil se seriály Buffy, přemožitelka upírů, nebo Firefly,“ představil Whedona blíže Pavlovský. „Dokonce je to snad poprvé, kdy píše a natáčí komiks někdo, kdo skutečně komiksy psal. Whedon totiž napsal jednoho z nejlepších X-menů.“

Do českých kin vstoupí Avengers 3. května. Snímek je spojením dvou žánrů, které lidem umožňují vizualizovat fantazie. „Komiks nabízel lidem úžas před tím, než přišly filmy s monumentálními scénami, počítačovou animací a efekty. Byl jediný, kdo jim mohl poskytnout záběry cizí planety nebo souboje tisíce postav,“ upozorňuje Pavlovský. S nástupem filmu, který převzal roli zdroje úžasu, mají komiksy horší pozici a musí se víc snažit, aby získaly především mladší čtenáře. „Komiksy vznikly v jiném století, kdy nebyl internet, mobily, takže se snadněji ukrývala totožnost. Jednou z možností je přesun klasického hrdiny 60. let do současnosti. Například teď jsme začali vydávat komiks Ultimate Spider-Mana,“ upozornil na titul z nakladatelství Crew.