Na Antique frčí 19. století

Praha - Svícny z pozlaceného bronzu, kvalitní český porcelán nebo nástěnné hodiny s figurálními motivy - zdánlivě nesourodé ukázky umění vzniklé v 19. století dominují jarnímu veletrhu starožitností Antique.

Přehlídka spojená s prodejem vystavených věcí začala ve čtvrtek 26. dubna na pražské Novoměstské radnici. Své sbírky zde do neděle představí na 60 galeristů a sběratelů umění z celé republiky. Antique se tentokrát zaměřuje na 19. století. „Jsou tu velmi zajímavé obrazy, krajinomalby, ale největší bohatství veletrhu je z oblasti užitého umění - skla, porcelánu a šperku,“ upozornila Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků, která veletrh pořádá.

Nejpopulárnější mezi sběrateli starožitností je dlouhodobě malba. Na veletrhu budou vystaveny například obrazy českého krajináře konce 19. století Antonína Slavíčka. „Ale také obrazy od Antonína Hudečka, Františka Kavána nebo Václava Radimského,“ doplnila Šustková. Na cenové špičce se ovšem podle ní budou pohybovazzejména briliantové šperky.

Dodala, že investice do umění 19. století je v současné době zajímavá. „Poměrně sbíráno a vysoce ceněno bylo před dvaceti lety. Potom došlo k jistému poklesu, protože přízeň veřejnost k sobě stáhla moderna. Byla generace sběratelů, kterým bylo blízké období art deca, kubismu a volné tvorby v oblasti malby. Dnes se ale znovu objevují lidé, kteří zjišťují, že má smysl pořídit si něco z 19. století,“ vysvětlila. 

Veletrh, který se uskuteční již po devětadvacáté, představí umění i předměty každodenní potřeby ve stylu empíru, biedermeieru, novogotiky, novorenesance, romantismu, realismu či počátků secese. Součástí výstavních expozic bude sklo, porcelán, obrazy, nábytek a řada dalších doplňků. Návštěvníci veletrhu si budou moci umělecké artefakty nejen prohlédnout, ale přímo od vystavovatelů také na místě zakoupit za příznivé veletržní ceny.