Electronic Beats přiveze žhavé interprety

Praha - Další ročník skromného, ale o to možná zajímavějšího mezinárodního hudebního festivalu Electronic Beats se kvapem blíží. 5. května se v pražském vydání festivalu v divadle Archa představí Whitest Boy Alive, Grimes a Woodkid. Na závěr večera se za gramofony postaví zřejmě nejproslulejší z dorazivších interpretů – Mike Skinner – známější jako The Streets. V roli předskokanů se pokusí nažhavit publikum domácí Prince of Tennis. Následující díl Electronic Beats se chystá na 12. května v Bratislavě.

S vizitkou hlavní hvězdy festivalu přijíždějí do Prahy berlínští Whitest Boy Alive. Původně elektronický taneční projekt, který se v průběhu let přetransformoval v kapelu produkující hudbu někde na pomezí nezávislého popu a rocku. Jádro Whitest Boy Alive tvoří basák Marcin Öz a norský zpěvák a kytarista Erlend Øye, kterého mnozí znají spíše jako polovinu písničkářského dua King of Convenience.

Whitest Boy Alive by měla v Arše směle sekundovat čtyřiadvacetiletá Kanaďanka Claire Boucher skrývající se pod pseudonymem Grimes. V jejím podání se můžeme těšit na zasněný ambientní elektro pop, který v kombinaci s křehkým hlasem Boucher v mnohém připomíná Lykke Li. Grimes se v posledním roce zařadila mezi jedny z nejvíce skloňovaných jmen na alternativní hudební scéně. První dvě alba, která vyšla shodně v roce 2010, dala Boucher ještě zadarmo ke stažení na internet. To poslední – Visions- ale už vyšlo u věhlasného britského vydavatelství 4AD.

Budousnost hudební scény bude v Arše spolu s Grimes zastupovat i jednočlenný francouzský projekt Woodkid. Yoann Lemoine se původně proslavil spíše jako režisér hudebních klipů. Točil už pro Mobyho, Katy Perry i Lanu del Rey, loni se ale vytasil i se svou vlastní hudební tvorbou. Zatím je na světě jen první EP Iron, druhé Run Boy Run by mělo co nevidět následovat. Lemoinovo vystoupení ale bude přeci jen trošku hádankou, z jeho repertoáru toho moc známo zatím není. Zřejmě se ale můžeme těšit na indie pop, takovou Lanu del Rey v kalhotách.

Kolem půl druhé ráno by v Arše měla přijít řada na Mika Skinnera. Ten svůj veleúspěšný rapový projekt The Streets už zřejmě definitivně pohřbil, a v Praze se tak představí jako dj. Od jeho setu lze očekávat o poznání tanečnější zábavu, než jakou produkoval pod hlavičkou The Streets, takže publikum si v Arše na závěr večera bude moci i zatrsat.

Podle posledních informací už je letošní ročník Electronic Beats vyprodán a na facebookových stránkách události se množí zoufalé vzkazy s žádostí o koupi lístku. Ostatně není divu, takto zajímavé kapely nehrají v Praze zdaleka každý den.

LINE UP FESTIVALU ELECTRONIC BEATS 2012

20:00 Start + DJ Efha
21:00 PRINCE OF TENNIS
21:30 DJ Efha
21:55 GRIMES
22:25 DJ Efha
22:50 WOODKID
23:30 DJ Efha
23:55 THE WHITEST BOY ALIVE
01:05 DJ Efha
01:30 MIKE SKINNER DJ SET