Helen Mirrenová přijede do Varů. A přiveze Dveře

Karlovy Vary - Hlavní hvězdou 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude britská herečka a režisérka, držitelka Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Královna - Helen Mirrenová.

Mirrenová se zúčastní slavnostního zahájení, na němž převezme Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii. „Zároveň bude uveden její poslední film The Door, který natočila s Istvánem Szabóem, jenž byl předsedou poroty loňský rok,“ prozradil prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. 

Do Varů přijede Mirrenová spolu se svým manželem Tylorem Hackfordem, režisérem a producentem (Bílé noci, Ďáblův advokát, Ray) a taktéž držitelem Oscara za krátký film Teenage Father. Zdrží se prý tři dny. „Protože právě natáčí životopisný film s Anthonym Hopkinsem o Alfredu Hitchcockovi. Hraje jeho manželku,“ poznamenal Bartoška, že Mirrenová je vytíženou herečkou. Pro festival se ji organizátoři snažili získat tři roky.

  • Dluh / Helen Mirrenová zdroj: Bontonfilm
  • Helen Mirrenová v televizním snímku Královna Alžběta (2005) zdroj: ČT

Jako divadlení herečka vytvořila Helen Mirrenová (* 1945) na jevišti desítky rolí. Byla nominována na Cenu Tony za Alici v broadwayské inscenaci Strindbergova Tance smrti (2002) a na Olivierovu cenu za londýnské produkce Williamsova Sestupu Orfeova (2001) a O’Neillovy hry Smutek sluší Elektře (2004). Její poličky plnily i ceny za televizní tvorbu, například kriminální seriál Hlavní podezřelý.

Filmovou kariéru začala v druhé polovině 60. let. Spolupracovala s režiséry jako Peter Greenaway, Peter Weir, Robert Altman a další. Po několika menších rolích zazářila v dramatu Cal a za svou roli získala Cenu za ženský herecký výkon na MFF v Cannes. Ocenění i nominace na Oscary jí vynesly také mnohé z dalších rolí: postava královny v historickém dramatu z roku 1994 Šílenství krále Jiřího; hospodyně v Altmanově kriminální komedii z roku 2001 Gosford Park; postava jedné z hrdinek v komedii podle skutečné události Holky z kalendáře.

 Doslova životní úlohou se pak pro ni stala panovnice Alžběta II. ve filmu Stephena Frearse Královna (2005), dramatu vyprávějícím o těžkých chvílích britské královny, které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany. Za tuto roli si Mirrenová vysloužila Oscara. Další významnou britskou panovnici ztvárnila v televizním filmu Královna Alžběta. V roce 2003 jí byl udělen Řád britského impéria s titulem Dame Commander.

Filmová přehlídka se v Karlových Varech koná od 29. června do 7. července.