Filmové premiéry

Dva snímky hrané a dva dokumentární vstupují v českých premiérách tento týden do tuzemských kin. K semdesátinám gymnastky Věry Čáslavské vznikl dokument Věra 68. Tenkou hranici mezi seriózností a bláznovstvím hledá surealistický dokumentární esej Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid. Hranou tvorbu zastupuje Lov lososů v Jemenu, v němž nejde jen o rybolov, a Avengers, v němž komiksoví superhrdinové, kteří jinak radši pracují na vlastní pěst, v jednom šiku zachraňují svět.

LOV LOSOSŮ V JEMENU. Přepravit deset tisíc lososů na poušť a přesvědčit je, aby tam plavali, zní jako dobrý nesmysl. Nicméně Alfredu Jonesovi (Ewan McGregor) nezbývá než se podřídit přání britských politiků a do bláznivého projektu jemenského šejka (Amr Waked) se zapojit. Čeká ho cesta víry a rybolovu a také krásná správkyně šejkova majetku (Emily Bluntová). Velká Británie, režie: Lasse Hallström. Recenzi uveřejní web ČT24 o víkendu.

AVENGERS. Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye a Black Widow - tým komiksových superhrdinů táhne za jeden provaz, aby odvrátili světovou katastrofu. USA, režie: Joss Whedon. Recenzi na film zveřejní web ČT24 o víkendu.

TMÁŘ A JEHO ROD ANEB SLZAVÉ ÚDOLÍ PYRAMID. Svět magie a Bůh mystiků ve filmovém románu Karla Vachka o mimozemských i zemských civilizacích, reklamokracii a demokracii počítačové sítě. ČR, režie: Karel Vachek.

VĚRA 68. Dokument Olgy Sommerové k semdesátinám gymnastiky Věry Čáslavské, nejúspěšnější československé sportovkyně. ČR, režie: Olga Sommerová.