Archiv Johna Peela na webu

Londýn - Patrně nejvýznamnější sbírka nahrávek moderní populární hudby se mění ve virtuální muzeum přístupné na internetu. K dispozici je totiž kolekce desítek tisíc nahrávek z domácího archivu britského rozhlasového DJ Johna Peela. Ten byl téměř čtyři desetiletí na stanici BBC autorem patrně nejvlivnějšího hudebního pořadu své doby.

Zaujmout nejslavnějšího rozhlasového DJe byl sen několika generací nejen britských hudebníků. „Lidi obvykle pošlou fotku kluků se zasmušilým výrazem. Nejpohlednějšího vystrčí dopředu. To všechno skončí v koši. Jediné, na čem záleží, je hudba.“ 

Čtyři desítky let platilo, jakmile nahrávku zahraje John Peel na BBC, jde o nejvyšší ocenění. A to už v dobách, kdy se dnešní klasici rockové hudby teprve snažili prorazit. „Většina DJů by naši desku hodila do koše. Náš přítel John ji hrál o sto šest,“ zavzpomínal Jeff Beck. „Neumím si představit, že by takovou hudbu kromě Johna někdo pouštěl,“ přidal se Elton John.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

DJ, který hrál to, co bylo odvážné, nové a často pro jiné nepřijatelné, zemřel před osmi lety. Miliony jeho posluchačů si teď, alespoň po internetu, mohou projít unikátní sbírku jeho desek. 

Virtuální průvodce pětašedesáti tisícovkami vinylových alb a singlů bude nabízet od května do října týden po týdnu prohlídku desek od dalšího písmene abecedního pořádku. Už písmeno A skrývá nejedno překvapení. Třeba to, že si zastánce všech nekonvenčních novátorů podle vlastních slov rád broukal melodie popové čtveřice ABBA.