Metallica zahajuje v Praze „černé“ turné

Praha - Americká skupina Metallica zahájí dnes v pražské Synot Tip Aréně světové turné, na němž připomene skladby ze svého legendárního „černého“ alba z roku 1991. Na počest 20 let od jeho vydání zazní i tři písně z této desky, které Metallica na koncertech dosud nehrála.

Album Metallica z roku 1991, pro které se vžil název „černé“ album, zaznamenalo obrovský komerční úspěch. V USA se ho prodalo více než 15 milionů kopií, přes 22 milionů pak celosvětově. Na turné z něj Metallica mimo jiné zahraje tři skladby, které dosud na koncertech nehrála - Don't Tread Me On, My Friend of Misery a Struggle Within.

„Černé album bylo možná nejlepší deskou, kterou Metallica natočila, nebo možná nejkompromisnější. Byla přijatelná pro normální rockové publikum i pro metalisty a dokonce byla i v pophitparádách,“ připomněl hudební publicista Josef Vlček. Za zlomové označuje album i jeho kolega Vojtěch Lindaru: „Bylo to  poprvé, kdy se thrashmetalové kapele podařilo z undergroundového postavení podařilo dostat do rockového mainstreamu a potom i do mainstreamu obecného, kdy je hrála i mainstreamová rádia. A z Metalliky se stala hvězda první třídy.“

Brány vršovického stadionu se otevřou kolem páté odpolední. Kvůli přípravám koncertu předehrávali fotbalisté Slavie své ligové utkání s Hradcem Králové již ve čtvrtek. Jako předkapela zahraje od 17:15 francouzská heavymetalová formace Gojira. Vystoupení kalifornské skupiny Machine Head je naplánováno na 18:30, Metallica svoji produkci zahájí ve 20:00.

Pro členy fan klubu Metalliky by měl být připraven i speciální prostor uprostřed pódia, takzvaný Snake Pit (hadí hnízdo), kam se dostane několik vybraných příznivců.

Do Prahy se Metallica vrací po čtyřech letech. V České republice se představila již několikrát, poprvé před dvaceti lety v Brně, naposledy v roce 2010 před 40 tisíci diváky při vystoupení v Milovicích na Nymbursku. Její koncert tehdy zakončil festival Sonisphere. Posluchači na něm měli možnost vidět celou velkou trash metalovou čtyřku, kterou kromě Metalliky tvoří Megadeth, Slayer a Anthrax.