Tomorrow Will Be Better: báječný muž na létajích strojích

Backflip, Double Backflip (na Frontflipu se údajně pořád ještě maká), anebo Superman, Tsunami a Cliffhanger. A co takhle Double Seat Grab Hart Attack Indian Look Back, One Hand Hard Attack, Kiss of Death nebo Switch Blade Can Can Kiss Off Death? Tohle asi nebudou názvy kytek, dětské výživy nebo dámského prádla (pánské bych už tak jednoznačně nevyloučil). Spíše to vypadá na nějakou drsnou chlapskou záležitost pro zvlášť otrlé adrenalinové maniaky, na něco extrémně nebezpečného, co se rodí v jekotu vytáčených dvoutaktů, bušení maximální tepové frekvence a chladnokrevné preciznosti milimetrově zkoordinovaných pohybů, kde vás sebemenší nepřesnost či zaváhání mohou katapultovat do polámaného bezvědomí. Neboť toto je nabušený svět Freestyle Motocrossu, který neuznává hranice lidské odvahy ani zemskou přitažlivost. A tyhle názvy označují jen některé z desítek triků, které mohou pro nezasvěcené vypadat jako šílené pokusy o sebevraždu, ale jež jsou zároveň vstupenkou do elitních soutěží Gladiator Games, X Fighters nebo Night of the Jumps. Stát se v této disciplině mistrem světa je výkon na hranici lidských možností, který bolí i zoceluje. A toto je autentický dokument o muži z české obce Znosim, jemuž se to podařilo…

Do české republiky přivedl Freestyle Motocross (FMX) v roce 2000 kaskadér a freestyle závodník Petr Kuchař. O deset let později se stal šestadvacetiletý rodák z Ostravy Libor Podmol mistrem světa. Jak jednoduše to zní – kolik to znamenalo odříkání, tvrdé práce, bolavých tréninků s pády, po kterých se nechce vstávat, a sveřepé víry v sebe a v to, že jednou dokáže něco velkého. Kolik výbušné energie se muselo koncentrovat v tom šedesátikilovém těle, které ve vzduchu cvičilo s metrákovou Suzuki RM250, která neodpustí žádnou chybu a vyžaduje dokonale vyvážený mix odvahy, respektu a fyzičky, která ji dokáže zkrotit. Je to parádní palba, tahle žlutá crossová krasavice, kterou je třeba brát vždy vážně, protože dokáže zlomit nejen srdce, ale i ruce, páteř nebo vaz. A právě s tímto strojem dolétl v onom, pro český FMX památném roce 2010, zaťatý Libor Podmol až ke svému světovému mistrovskému titulu.

Do Spojených států, kde se freestyle zrodil, přijel v lednu 2010, spolu s režisérem Martinem Přívratským, koupil svoji dvěstěpadesátku v kultovním morokářském shopu Chaparral v L.A. a vyrazil na tříměsíční tréninkový pobyt do Arizony a Kalifornie, tam, kde před ním pilovali své triky legendární freerideři. Tohle je prolog osobního i osobitého dokumentu Tomorrow Will Be Better, který autenticky, neokázale a s pohledem, jenž proniká daleko za hranice nablýskaných arén, do hlučné, intimní osamělosti profesionálního jezdce FMX, popisuje jeden rok Libora Podmola - muže, který to, co by si většina z nás netroufla ani zkusit, umí nejlépe na světě.

Podmolův a Přívratského dokument je oslovující a dramatický především tím, že má charakter autentického příběhu. Po několika sekvencích vás dokáže vtáhnout do „děje“, a to bez ohledu na to, zdali jste zapřísáhlými fandy FMX, nebo milujete drhání či hru na zobcovou flétnu. Tenhle příběh totiž přesahuje svojí univerzálností, jejímž společným jmenovatelem je to, čemu se říká „cesta za snem“.

A přestože se v něm dozvíte hodně o Freestyle Motocrossu, je to především portrét chlapce z motorkářské rodiny, který má motocross v krvi. V deseti to začal zkoušet na motorce, ve třinácti mu tragicky zemřel táta, známý endurový závodník, bez jehož podpory musel Libor na klasickou motokrosovou kariéru (náročnou na peníze a zázemí) zapomenout. A jak se tak rozhlížel, objevil Freestyle a když zjistil, že na to má, že to dá a že to nevyjde tak draho, stala se tahle divoká sportovní disciplina jeho osudem i životním stylem.

  • Tomorrow Will Be Better zdroj: Aerofilm
  • Tomorrow Will Be Better zdroj: Aerofilm

Tomorrow vlastně tak trochu vypráví i o tom, jak na začátku byli lidé, kteří FMX vymysleli a dobře se přitom bavili, ale pak přišel Backflip, začalo to být nebezpečné a psychicky náročné, někteří kluci se začali bát a celkově to už nebyla taková legrace jako dřív. Protože musíš dělat pořád nové a obtížnější věci, které bolí a jsou na hraně maximálního rizika, musíš jít pořád dopředu a snažit se být vždy o něco před ostatními, jinak můžeš zapomenout na stupně vítězů a skončíš. A když přijdou výsledky a začneš vítězit, stáváš se produktem tohohle showbyznysu, protože bez solidního sponzora to ani tady neutáhneš. Jenomže showbyznys je prevít, když se ti daří, všichni tě milujou, když spadneš, zapomenou.

A to si piš, že tě to potká, že spadneš, protože každý jednou spadne – a ty si řekneš: děkuji, Bože, že jsi mě zachránil. Jenomže ne každý se tak jako Libor Podmol dokáže vzápětí rychle znovu vydrápat do sedla a s dvaceti šrouby ve zlomené klíční kosti, speciální ortéze a lékařskou instrukcí v žádném případě nesletět(!) znovu odvážně akcelerovat k nebi, provést svůj top trik (třeba Underflip Indy) – a stát se mistrem světa a přivítat na světě svého syna Libora Joshuu Podmola.

Tomorrow will be better (zdroj: ČT24)

Snad jsou všechny šrouby správně utažený

Freestyle Motocross je o kondici, odvaze, pevných nervech a o psychice. V motorkářských prodejnách pracuje mnoho talentů, kteří tuhle nakládačku psychicky neunesli. O Liborovi je známé, že se dokáže koncentrovat na rozhodující skok a čím větší je na něj tlak, tím více se dokáže vyždímat. I o tomto je tenhle pozoruhodný dokument, odvyprávěný ústy klíčového protagonisty a prokládaný fragmenty rozhovorů významných osobností tohoto barvitého světa a záběry z rozhodujících závodů tohoto roku. Možná nám právě tohle vzkazuje pro chvíle, kdy budeme chtít couvnout, uhnout nebo rezignovat. A také, že Freeride není Easyride.

Docela dost důležitých věcí nám vzkazuje tenhle zdařilý dokument (budeme-li mu ochotni naslouchat) – a nebojte se na něj zajít, i když motorky třeba nemusíte. Protože promlouvá neokázale, bez patosu, složitých metafor, překomponovaných záběrů a pseudofilozofujících replik. Tak, jak je to Liboru Podmolovi vlastní. Čistě, jednoduše a přesně jako dokonalý skok pod kopulí arény. Jiný než dokonalý si totiž špičkoví freerideři dovolit ani nemohou, neboť jiný než dokonalý znamená prohru či dokonce karambol. I malá vada na kráse tu totiž znamená velký rozdíl mezi tím, kdy odjíždíš se zdviženou rukou vítěze, nebo tě odvezou sanitkou a ty se v tu chvíli tak trochu bojíš, jestli se ještě někdy vrátíš – protože nevíš, kam jinam bys šel.

Když tohle pochopíte, budete mnohem lépe rozumět slovům, které český mistr světa v FMX Libor Podmol napsal do svého životopisu: „No více méně se snažím protlouct životem, abych vyvázl s co nejmenšíma škrábancema a na smrtelný posteli si mohl říct, že ten můj život měl cenu.“

TOMORROW WILL BE BETTER. ČR 2012, 73 min., česky & anglicky + titulky, od 12 let, 2D. Režie: Martin Přívratský. Kamera: Martin Přívratský. Hudba: Emil Kopta, Martin Přívratský. Hrají: Libor Podmol, Rob Adelberg, Petr Kuchař, Lucas Mirtl, Mike Metzger, Jim McNeil. V kinech od 10. května 2012.