Tři knižní tipy Petry Soukupové

Spisovatelka Petra Soukupová doporučuje čtenářům nepropásnout tři knihy, které vydalo nakladatelství Host (u něj vyšly také Soukupové tituly K moři, Zmizet a Marta v roce vetřelce): Indická nevěsta, další ze severských detektivek, jejíž název ke Skandinávii neodkazuje; Facka, román o rodičovstí 21. století a tom, že pravda není jen jedna; a Žítkovské bohyně, příběh ze zasuté části naší historie.

Christos TSIOLKAS / Facka
(Host, překlad Tomáš Kačer, 369 Kč)

Zdánlivě banální událost - facka, kterou Harry uštědří rozjívenému dítěti svých známých - spustí nečekanou spirálu sporů, točící se kolem představ o rodičovství a výchově dětí v jednadvacátém století. Australský spisovatel za svůj příběh o věrnosti, touze po štěstí a mnohých podobách pravdy získal v roce 2009 Cenu spisovatelů zemí Commonwealthu a Facka se objevila i v širším výběru nominací na Man Bookerovu cenu.

Karina FOSSUMOVÁ / Indická nevěsta
(Host, překlad Karolína Stehlíková, 299 Kč)

Gunder Jomann nemá štěstí. Během krátké doby prožívá euforii i pád do nejhlubší propasti zoufalství a bolesti. Rozhodne se odjet do Indie, aby si našel manželku. Potká tam Púnu, ženu svých snů, se kterou se záhy ožení. Vrátí se domů, do malé norské vesnice jménem Elvestad, a čeká na příjezd své milované. Novomanželé se však už nesetkají. Púna je nalezena mrtvá necelou míli od Gunderova domu.

Tipy Petry Soukupové (zdroj: ČT24)

Kateřina TUČKOVÁ / Žítkovské bohyně
(Host, 329 Kč)

Nový román autorky Vyhnání Gerty Schnirch je opět příběhem části naší historie a také příběhem o ženské duši a magii. Etnografka Dora se rozhodne napsat vědeckou studii o žítkovských bohyních, k jejichž rodu také patří, přestože se jejich umění, předávané z generaci na generaci, nenaučila - ženy žijící vysoko v kopcích Bílých Karpat uměly léčit a také prý viděly do budoucnosti. Při práci Dora objeví v archivu ministerstva vnitra svazek StB vedený na její tetu - bohyni Surmenu.