Zuska rekapituluje s baletním festivalem Gala X

Praha – Stavovské divadlo se během těchto dnů stane hostitelem festivalu Gala X. Ten má za úkol zrekapitulovat desetileté vedení Petra Zusky coby šéfa Baletu Národního divadla. Přehlídka ukáže Zuskův umělecký vývoj a umožní porovnat starší i mladší baletní díla, která už třeba ani nejsou v nynějším repertoáru divadla. Ke zhlédnutí budou navíc i představení určená pro zahraniční scény.

Petr Zuska bývá hodnocen jako choreograf, který zmodernizoval balet Národního divadla. „Co se mění, je interpretace. Balet je sice umění, ale svým fyzickým vypětím má blízko k vrcholovému sportu - a ve sportu se také skáče o dvacet čísel výše než před padesáti lety,“ říká Zuska, který výrazně proměnil i hudební stránku představení. V sálech Národního divadla často zní současná populární hudba nebo lidové písně.

Zuska je nejuznávanějším českým choreografem po legendárním Jiřím Kyliánovi. Jak říká taneční publicistka Nina Vangeli: „Opravdu posunul balet dál, za deset let se velmi zlepšila technická a výrazová úroveň tanečníků.“ Zároveň se ozývají obavy, zda pod Zuskovým vedením nezmizí z jeviště klasika. Zuska se brání: “Takhle to teď ve světě chodí - s každým choreografem přichází něco osobitého a nemůžete to rozškatulkovat."

Festival s oficiálním názvem Petr Zuska Gala X uvede celkem osmnáct představení. Ústřední moment festivalu by mělo být předvedení nové choreografie Smrt a dívka, kterou umělecký šéf vytvořil pro věhlasný Ballet Monte Carlo.

Petr Zuska / Mariin sen
Zdroj: Roman Sejkot/Gala X

Přehlídka je rozložená do šesti večerů. Představení se budou odehrávat vždy paralelně a ve „trojici“, tedy v historické budově Národního divadla, ve Stavovském divadle a i na Nové scéně. Pro návštěvníky je přichystaná ještě výstava fotografií na piazettě Národního divadla mapující zmíněné období baletu pod Zuskovým vedením. U příležitosti desetiletého výročí bude vydána také programová publikace, která nazírá na jeho počínání z různých úhlů. Zájemci se mohou těšit i na bohatý obrazový materiál. 

Gala X zakončí 30. června představení Doteky folkloru. Právě v českém folkloru hledal baletní mistr inspiraci, proto jej přirozeně považuje za velice důležitý. Poslední den se na pódiu tedy vystřídají kapely Čechomor, Hradišťan a duo Vyšivanka. Touto akcí také Balet Národního divadla zakončí svou letošní sezónu. Podrobný program představení je k dispozici na oficiálních stránkách divadla.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)