Ve varšavském ghettu hraje Pianista navzdory holokaustu

Na podzim roku 1939 Hitlerova vojska obsadila Polsko. Téměř okamžitě jsou uplatněny tvrdé restrikce vůči zdejší židovské komunitě. O rok později bylo zřízeno varšavské ghetto, kam nacisté násilně sestěhovali na půl milionu varšavských Židů. Jedním z nich byl mladý pianista Wladislaw Szpilman, jenž po skončení války zachytil své hrůzné zkušenosti v knize Pianista, podle které natočil Roman Polanski stejnojmenný film. Snímek Pianista sledujte v pátek 11. května od 20:55 na ČT2 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Statisíce Židů musely žít ve varšavském ghettu na prostoru dvou a půl kilometru čtverečních. Rozloha ghetta tvořila zhruba 5 procent z celkové rozlohy města; bylo v něm však soustředěno téměř 40 procent obyvatel Varšavy. Kvůli nedostatku prostoru, jídla i léků vypukly v uzavřené oblasti brzo rozsáhlé epidemie a hladomor. Do konce roku 1942 byly navíc dvě třetiny obyvatel ghetta odvezeny do vyhlazovacích táborů.

Bez naděje na záchranu se přesto skupina Židů postavila na jaře 1943 nacistům na ozbrojený odpor. Navzdory naprosté nesouměřitelnosti sil trvalo povstání ve varšavském ghettu více než měsíc. Po krvavém potlačení povstání nařídil Hitler srovnat ghetto se zemí.

Film Pianista natočil v mezinárodní koprodukci významný režisér polského původu Roman Polanski (Nůž ve vodě, Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Nájemník či Smrt a dívka). Strhující snímek s jasným protiválečným a humanistickým vyzněním bývá často přirovnáván ke slavnému filmu Schindlerův seznam od amerického režiséra Stevena Spielberga.

Ukázka z filmu Pianista (zdroj: ČT24)

Scénář Pianisty vznikl podle autobiografických zážitků, jež skutečný Wladislaw Szpilman vylíčil po válce ve své knize, původně nazvané Smrt města. Ta byla vinou polských stalinistů brzy stažena z oběhu - tehdejšímu režimu snad nevyhovoval pohled na jednoho německého důstojníka, který se zachová jinak než ostatní nacisti.

Teprve po více než padesáti letech letech vyšla kniha znovu pod názvem Pianista. Česky byla kniha vydána poprvé v roce 2003 ve vydavatelství Academia. Film je založen především na Szpilmanově knize, některé momenty jsou však inspirovány vlastními zážitky režiséra.

Pianista
Zdroj: ČT24/ČT

Polanski se narodil jako Rajmund Roman Liebling v Paříži v polsko-židovské rodině a roku 1937 se s ní přestěhoval do Krakova. Za 2. světové války jeho rodiče deportovali do koncentračních táborů a Polanski žil v krakovském ghettu a později se ukrýval v nedaleké vesnici.

Film Pianista získal v roce 2002 Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes, byl odměněn třemi Oscary, za nejlepší režii, za nejlepší mužský herecký výkon (Adrien Brody), za scénář (Ronald Harwood). Dále obdržel řadu dalších prestižních ocenění.

Pianista (The Pianist) - Britsko-polsko-německý film (2002). Režie: Roman Polanski. Hrají: A. Brody, T. Kretschmann, M. Zebrowski, F. Finlay, M. Lipmanová, E. Fox, W. Mues, D. Caltagirone, J. P. Assböck, Z. Zamachowski a další. 143 minut.