Gigster.cz - dobrá zpráva pro hudební scénu?

Praha – Pomoci mladé nezávislé hudební scéně chce nový portál Gigster.cz, který byl spuštěn koncem března. Skupiny si přes něj mohou rezervovat volné termíny v hudebních klubech a záleží pak už jen na zájmu fanoušků, jestli se koncert uskuteční.

Gigster.cz se inspiroval v zahraničí, stránkou Kickstarter.com, která lidem umožňuje naplňovat jejich vize a realizovat projekty. Podobně funguje česká novinka ve vztahu ke kapelám a klubům. „Klub zadá volné datum, kapela datum vidí na webu a vidí i podmínky, za kterých si může zahrát. Pokud ví, že je může splnit, o datum se přihlásí a v tu chvíli se spustí prodej lístků. Když se jich prodá dostatečný počet, pak se koncert uskuteční,“ vysvětluje princip služby zakladatel Gister.cz Tomáš Tenkrát.

Podmínky si stanovují kluby, týkají se především minimálního množství prodaných vstupenek. Gigster.cz navíc dohlíží i na to, aby si například metalová skupina nerezervovala vystoupení v jazzovém klubu.

Kapely a interpreti novinku zprostředkování koncertů převážně vítají. Líbí se jim zejména, že díky ní mohou mít aktuální přehled o prodeji lístků. „Je to super,“ prohlásila například Tereza Černochová. „Osobně mám problém, že se nemůžu dostat na hraní v klubech za normálních a standardních podmínek.“

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Gigster.cz není pro hudebníky zárukou všeho. Kapela sice má jistotu, že nebude hrát pro pět fanoušků, jenže pokud se neprodá dostatečné množství lístků, nemusí si vydělat ani na cestu. „Myslím, že kluby ani nestojí o naplnění kapacity, pro ně jsou to všechno náklady. Další koncerty už ani nepřidávají, protože by rozmělnili jejich počet a lidé by už nechodili ani na koncerty, které dělají regulérně,“ domnívá se promotér David Urban.

Jestli je Gigster.cz dobrý nápad, jak oživit domácí klubovou scénu a pomoci mladým kapelám, ukáže čas. První koncert organizovaný prostřednictvím tohoto projektu se uskutečnil 10. května v pražské Akropoli. Hlavní hvězdou programu, v němž zahráli i Professor Leopard a Kittchen, byla kapela Luno.