The Independent ocenil Izraelce Applefelda

Londýn - Román Blooms of Darkness (Květy temnoty) izraelského autora Aharona Applefelda o jedenáctiletém chlapci, kterého ukrývá před nacisty prostitutka, získal dnes v Londýně cenu britského listu The Independent pro nejlepší knihu zahraničního autora.

Kniha osmdesátiletého autora líčí příběh Huga, kterého matka ukryje v místním nevěstinci a který se sblíží s jednou z prostitutek. „Kniha vypráví o tom, jak se to nejlepší v lidské povaze může projevit i v těch nejhroznějších okolnostech,“ uvedl Appelfeld.

Cena The Independent se uděluje každý rok nejlepší knize současného zahraničního autora, která vyšla v Británii v anglickém překladu v uplynulém roce. Applefeld se o cenu 10 000 liber (320 000 korun) rozdělí s Jeffreym Greenem, který knihu přeložil z hebrejštiny do angličtiny.

Applefeld se narodil v roce 1932 v Rumunsku v oblasti, která je dnes na západní Ukrajině. V sedmi letech byl deportován do koncentračního tábora, podařilo se mu uprchnout a v roce 1944 ho nalezla Rudá armáda. Nakonec se přes Itálii dostal v roce 1946 do Palestiny.

V 80 letech je nejstarším autorem, který cenu listu The Independent dostal. Loni byl naopak oceněn nejmladší autor, šestatřicetiletý Peruánec Santiago Roncagliolo. Cena se uděluje od roku 1990. V roce 1991 ji dostal Milan Kundera za román Nesmrtelnost, který z češtiny přeložil Peter Kussi.