Stromboli oprášili své dvojalbum

Praha – Vychází reedice dvojalba legendární skupiny Stromboli. Od svého originálu ji dělí pětadvacet let. Po Kuřeti v hodinkách a Straky v hrsti jde o již třetí reedici připomínající zásadní desky českého rocku 80. let.

Stromboli založil bývalý kytarista Pražského výběru Michal Pavlíček. Název kapely údajně odvodil od italské sopky.

Do nové formace přizval bubeníka Klaudia Kryšpína a baskytaristu Vladimíra Kulhánka (toho později vystřídal Jiří Veselý). Začátkem 80. let totiž Pavlíček nesměl hrát, a tak se více ponořil do citové tvorby instrumentálního tria. „Začaly se mi objevovat takové temnější nálady, ale víc směřovaly do té citové roviny,“ vysvětluje Pavlíček.

Skupinu postupně doplnila tehdejší zpěvačka Precedensu Bára Basiková, klávesistka Vendula Kašpárková a v neposlední řadě i bývalý člen Pražského výběru Vilém Čok. Utvořili tak seskupení, které se zapsalo do historie tuzemského bigbítu.

Posluchačům tehdy učarovala kombinace doznívajících jazzových prvků s říznými kytarovými riffy. Onen charakteristický zvuk pak dotvořilo zapojení kláves a syntezátorů. Jejich zmíněného dvojalba se údajně prodalo přes sto dvacet tisíc kusů. 

Vztah zpěvačky a zakládajícího kytaristy se po čase přenesl do milenecké úrovně. „Bára Basiková se stala mou životní primadonou,“ vzpomíná Pavlíček. Basiková pro změnu přiznává, že k němu vzhlížela jako ke svému rádci a učiteli. Jejich partnerství ale nakonec nevydrželo kvůli ponorkové krizi a finální ránu existenci Stromboli zasadila i emigrace dvou členů. „Byli jsme rozpárovaní,“ uvedl Pavlíček ve své knize Země vzdálené. CD Shutdown tak natáčel Pavlíček téměř sám. 

Pamětníci si na reedici jistě smlsnou. Mohou ji koupit ve formě digipacku s bohatým foto materiálem. Zlatý hřeb pro všechny sběratele budou i tři Pavlíčkovy nikdy nevydané skladby.