Jazzman Lipa prolomil sedmileté mlčení

Praha – Příznivci slovenského jazzmana Petera Lipy se po nekonečném čekání dočkali. Jejich oblíbenec totiž přichází po sedmi letech s novou nahrávkou nazvanou „68“.

Předchozí Lipovy desky se v Čechách i na Slovensku prodalo celkem dvanáct tisíc kusů. S písněmi z této nahrávky objížděl hudebník koncertní sály a jejich bezmezná obliba byla i důvodem, proč s novinkou vyrukoval až po tak dlouhé době. „Dodnes písničky z tohoto alba hraju a stále ho na koncertech prodávám. Takže jsem neměl pocit, že je potřeba přijít s něčím novým,“ vyjádřil se pro ČTK Lipa. 

Na nahrávce s jazzmanem spolupracuje i jeho syn, muzikant Ľubor Priehradník nebo rapper Opak. Svým dílem přispěli i saxofonista Michal Žáček, harmonikář Hendrik Merkens či slovenská zpěvačka s ruským původem Svetlana Rymarenko. 

Desku „68“ tvoří dvanáct skladeb zpívaných jak v angličtině, tak ve slovenštině. Texty mají hlubokou symboliku srpnových událostí roku 1968, jímž dodává osobitost jejich autor Milan Lasica. 

  • Peter Lipa zdroj: ČTK
  • Peter Lipa zdroj: ČTK

S novými písněmi se Lipa podívá i do Ruska. Tam plánuje posluchačům v Moskvě vysvětlit, co jej k sepsání takto motivovaného alba vedlo.    

Sám autor hodnotí svou nahrávku jako lidskou, ačkoliv v ní zazní i syntezátorové nástroje. 

Peter Lipa se už od 80. let minulého století hřeje na výsluní funku a jazzu. Inspiraci čerpal ze světových formátů, jakými byli nebo jsou Ray Charles, Joe Cocker či Bobby McFerrin. Mimo jiné se angažuje i v pořádání festivalu Bratislavské jazzové dni.

Lipa přichází s nahrávkou "68" (zdroj: ČT24)