Na zábradlí se pokouší přežít blázinec osamělý intelektuál

Praha - Poslední premiérou sezony pražského Divadla Na zábradlí bude dnes večer inscenace nazvaná Cantos. Je adaptací poezie Ezryho Pounda, kterou připravil Miroslav Bambušek, který hru i režíroval. V hlavní roli amerického básníka a spisovatele se představí Miloslav Mejzlík.

Rámec inscenace, pojaté jako scénická báseň osamělého intelektuála ve městě plném lidí, je tvořen ústavem pro choromyslné delikventy v nemocnici Svaté Alžběty ve Washingtonu, kde strávil Ezra Pound po válce třináct let. V inscenaci se dále objeví Igor Chmela, Natálie Řehořová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Ladislav Hampl a Ivan Voříšek. Nejbližší reprízy budou 24. a 30. května.

Americký básník a spisovatel Ezra Pound (1885-1972) chtěl ve svých Cantos stvořit nový epos lidstva a „napsat ráj“. Zabýval se ekonomickými teoriemi a silou peněz, nepokrytě se vyjadřoval k lichvě a lidské chamtivosti. Většinu života prožil v Paříži a v Londýně a v Itálii. V průběhu 2. světové války podporoval Mussoliniho režim a v Radio Roma propagoval fašismus. Při osvobozování Itálie byl zajat, převezen do USA a obviněn z vlastizrady. Několik měsíců byl vězněn v kleci na přímém slunci s knihou Konfucia, kterou četl stále dokola, aby přežil.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)