Gruberová sklidila bouřlivé ovace

Praha - Světoznámá sopranistka Edita Gruberová, která se po čtyřech letech vrátila na festival Pražské jaro, sklidila na včerejším koncertě velké ovace zcela zaplněné Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Pětašedesátiletá slovenská zpěvačka, která se roku 1971 rozhodla pro emigraci a přesídlila do Vídně, zazpívala ukázky francouzské a italské opery.

Dlouhotrvající potlesk přivítal rodačku z Bratislavy již při příchodu na jeviště. Za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu vedeného dirigentem Andrejem Jurkevičem Gruberová v první polovině večera zavedla posluchače do pařížské opery 19. století. Koncert otevřela vokalíza pro soprán a orchestr Slavík a růže Camilla Saint-Saënse. Dlouholetá členka vídeňské opery poté zazpívala ariettu Julie Ah! Je veux vivre z prvního dějství opery Romeo a Julie Charlese Gounoda a od téhož autora zazněla arietta Mireille O légére hirondelle z opery Mireille. První polovinu programu Gruberová zakončila árií Ofélie A vos jeux, mes amis… Et maintenant écoutez ma chanson! ze čtvrtého dějství opery Hamlet.

Již v této části svého vystoupení se pěvkyně, která od 70. let minulého století dostávala nabídky k hostování v předních evropských operních domech, dočkala ovací vestoje. Uznalého potlesku se dostalo také Symfonickému orchestru Českého rozhlasu za přednes orchestrální suity Julese Masseneta a předehry k opeře Raymond aneb Královnino tajemství Ambroise Thomase.

Edita Gruberová
Zdroj: ČT24/gruberova.com

Druhá část koncertu patřila ukázkám umění italského bel canta. Po předehře k opeře Dcera pluku od Gaetana Donizettiho nabídla Gruberová, která o pauze prohodila stříbrné šaty za růžové, scénu Marie z druhého dějství stejného díla a po Tanci hodin z opery La Gioconda koncert zakončila scéna Aminy z druhého dějství opery Náměsíčná Vincenza Belliniho.

Umělkyně sama sebe charakterizující jako dramatický koloraturní soprán, nadšené publikum v přídavku rozesmála svým pojetím Adele z opery Netopýr Johanna Strausse a na závěr zazpívala Bernsteinova Candida.