Leningradské Neformální Sdružení Mládeže hraje v Praze

Praha – Skupina N.O.M., významný představitel avantgardní umělecké scény ruského Petrohradu devadesátých let (stejně jako pražanům dobře známý Teatr Novogo Fronta), dnes vystoupí v Praze. Hudební kritici mluví o skupině N.O.M. jako o „poslední pevnosti nemilosrdné ruské satiry“.

Skupina N.O.M., což se překládá jako Neformální Sdružení Mládeže, vznikla na přelomu let 1984 a 1985 v Petrohradu, bývalém Leningradu. Tehdy vytvářela jakési „literárně-hudební kompozice, často absurdního charakteru,“ uvádí na svém blogu redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup, který se dlouhodobě věnuje Rusku a dalším státům bývalého SSSR.

Skupina stále vyniká svým silným důrazem na texty, které podle některých kritiků pokračují v tradici ruského surrealismu a absurdní litertury a navazují na autory, jakými byli Nikolaj Gogol nebo Daniil Charms.

„Kdo se zajímá o ruskou alternativu, by si to neměl nechat ujít“

Později se k projektu připojil člověk, který si říká Ivan Turista. Ten se stal tváří skupiny, vedl ji k práci s  vizuální podobou. Výsledkem je řada pozoruhodných hudebních klipů, ale i hrané experimentální filmy. Skupinu dále ovlivnil výtvarník Nikolaj Kopějkin, jenž je například autorem jednoho z posledních klipů skupiny, který si dělá legraci ze staronového ruského prezidenta Vladimira Putina.

Během 25 let existence skupina vydala 12 studijních alb a natočila 5 art house filmů. Probíhající evropské turné je věnováno 25. výročí skupiny. „Každý, kdo se zajímá o ruskou alternativu, by si takovou příležitost neměl nechat ujít,“ říká Ondřej Soukup.

N.O.M. vystoupí v neděli 20. května ve strahovském klubu 007 od 19:00.