Svět knihy 2012 zavřel brány

Praha - Skončený veletrh Svět knihy navštívilo od čtvrtka zhruba 36 000 lidí, méně než v předchozím roce. Letošní 18. ročník mezinárodního veletrhu pořadatelé věnovali rumunské literatuře. Zvláštní pozornosti se na Výstavišti v pražských Holešovicích dostalo také komiksu. Tvořivé dílny ocenily zvláště rodiny s dětmi.

„Návštěvnost nebyla dramaticky nižší, nicméně na lidi zřejmě začíná doléhat ekonomická krize a zřejmě i krize společenská. Na mnohé programy ale návštěvníci reagovali nadšeně,“ uvedla za pořadatele Jana Chalupová. Na loňský ročník veletrhu zavítalo asi o 2 000 návštěvníků víc. V průběhu letošních výstavních dnů podle Chalupové lidé i méně nakupovali. "Velké pozornosti se dostalo především spisovateli Felixu Francisovi, mladšímu synovi slavného spisovatele dostihových detektivek Dicka Francise. Mnoho návštěvníků přilákala autogramiáda prezidenta Václava Klause, který představil knihu Evropská integrace bez iluzí.

Na festivalu se tradičně udílela řada literárních cen. Cenu Jiřího Ortena pro mladé literáty získal čtyřiadvacetiletý autor Vratislav Maňák, redaktor portálu ČT24, za povídkovou knížku Šaty z igelitu. Historicky prvním laureátem ceny Česká kniha se stal Vladimír Binar se svým povídkovým triptychem Číňanova pěna. O překlad vítězného titulu i dalších knih nominovaných v této kategorii projevili hned po vyhlášení zájem naklatelé ze zahraničí.

Ceny udělovala také Akademie sci-fi, fantasy a hororu. Kategorii kniha roku a také nejlepší sci-fi ovládla ekologická antiutopie Dívka na klíček Paola Bacigalupiho vydaná nakladatelstvím Argo. Kniha bodovala i v kategorii překlad a nejlepší obálka.

Přebal knihy
Zdroj: ČT24/Argo

Z Rumunska, které bylo čestným hostem veletrhu, zavítalo na dvanáct autorů, mezi nimi například Petru Cimpoesu, jehož kniha Simion Výtažník zvítězila v roce 2007 v tuzemské soutěži Magnesia Litera. „Rumunská literatura není u nás tak známá a jména rumunských autorů českým čtenářům příliš mnoho neříkají,“ uvedla Chalupová. „O to větší zájem jsme měli je představit,“ doplnila.

Prostor dostalo na veletrhu také rumunské divadlo, film, komiks a lidová kultura. Debatovat a podepisovat své knihy přijeli i autoři z dalších zemí černomořské oblasti, třeba z Bulharska, Gruzie, Abcházie nebo Ukrajiny.

Druhé velké téma veletrhu, komiks, přiblížila zejména výstava v Průmyslovém paláci, na které se prezentovali nejznámější čeští tvůrci komiksu. Pro milovníky tohoto literárního žánru připravili pořadatelé dílny, besedy, promítání filmů i speciální komiksový veletržní stánek.