Beatles na Abbey Road zprava doleva - no, nekupte to!

Londýn - Unikátní snímek britské kapely The Beatles, na kterém  legendární čtveřice kráčí po přechodu v ulici Abbey Road - na rozdíl od přebalu stejnojmenného alba v opačném směru, se dnes draží. Očekává se, že by mohl dosáhnout až na 9 000 liber (289 000 korun). Snímek je jedním z několika málo fotek, které před nahrávacími studii Abbey Road na severozápadě Londýna pořídil již zesnulý fotograf Iain Macmillan během krátké chvíle, kdy policie zastavila dopravu. Do dražby ho nabídl soukromý sběratel.

„Osud dražené fotky podle dostupných zpráv není tak úplně jasný. Velká pravděpodobnost je, že pochází z pozůstalosti fotografa Iaina Macmillana, ale jestli ji za svého života stihl zpeněžit, tak ji bude nabízet jiný soukromý sběratel, a nikoli pozůstalí po fotografovi, který zemřel v roce 2006. Do dražby jdou ale i jiné věci spojené s The Beatles, například první kytara Paula McCartneyho, na kterou se ve škole učil hrát. Sběratelé na památkách po Beatles dost dobře vydělávají, tak třeba původní texty Johna Lennona, jeho rukou psané, se po světě prodávají za statisíce liber, tedy za miliony korun,“ informoval z Londýna spolupracovník ČT Ivan Kytka.

„Podle mých informací bylo původních fotek šest, z nichž pátá byla použita na titul alba. Zřetelné odlišnosti na těch ostatních jsou ty, že Paul McCartney na nich není bosý a nekouří, také se měnila vzdálenost a rozestupy muzikantů, na jedné fotce jsou zachyceny jiné osoby v pozadí. Za ta léta, co se Beatles zabývám, musím říct, že každá věc, která je s nimi spojena, během času dostává tzv. třetí rozměr,“ řekl ve studiu ČT24 Jiří Svátek, předseda Celorepublikového klubu Beatlemaniaků. 

Téma dražba obrácené fotky The Beatles (zdroj: ČT24)

Podle jeho dalších informací fotografa Iaina Macmillana doporučila Yoko Ono, pro kterou něco dělal. Profesně to byl pro něj vstup do popularity a slávy, která ho pak provázela celý život. „Mimochodem, tento měsíc to bylo přesně šest let, kdy zemřel na rakovinu plic,“ uzavřel Svátek.

Podle serveru deníku The Sun vzniklo ze snímku v době vzniku 25 kopií, je ale poměrně vzácné, když se některá z nich objeví na trhu.