Duncan Centre slaví dvacetiny tancem

Praha - Taneční vystoupení, outdoorová cykloperformance nebo třeba projekce filmu Olgy Sommerové Drž rytmus! budou součástí oslav 20. výročí založení konzervatoře Duncan Centre v pražském Braníku. Festival oslav začne dnes a potrvá do pátku 25. května. Večerních představení a odpoledních site-specific akcí se zúčastní na čtyři desítky tanečníků a choreografů, většinou absolventů školy.

Konzervatoř Duncan Centre vznikla v roce 1992 jako místo pro současný jevištní tanec a taneční divadlo. Součástí konzervatoře je moderní divadelní sál - Divadlo Duncan Centre. Konají se v něm premiéry českých i zahraničních choreografů i školních projektů. Duncan Centre hostí i různé festivaly tance a tanečního divadla.

Oslavy dvacetin začaly už v pondělí minimalistickým tanečním projektem v kavárně Nona v Nové scéně Národního divadla a outdoorovou cykloperformancí na křižovatce u Florence.

Dnešní večer bude patřit zahraničním hostům, kteří před 20 lety stáli u zrodu pražské taneční instituce. Diváci se mohou těšit na představení italských skupin Déja Donne a Sosta Palmizi nebo španělského souboru Mal Pelo. Ve středu předvedou své umění absolventi školy Veronika Švábová, Kateřina Korbová, Lenka Bartůňková nebo Radim Klásek.

Večerní představení budou začínat v 19:30 v divadle Duncan Centre. Po každém představení bude společné setkání tanečníků s publikem. V rámci doprovodného programu se v centru Prahy uskuteční site-specific taneční projekty, tedy představení vytvořená speciálně pro nějaké místo.

Dalším zpestřením programu bude ve středu promítání dokumentárního filmu Olgy Sommerové o tanečně sociálním projektu Špalíček, který iniciovala zakladatelka a dlouholetá ředitelka Duncan Centra Eva Blažíčková.

Duncan Centre / Drž rytmus
Zdroj: ČT24/Duncan Centre

Taneční škola, jejímž zřizovatelem je hlavní město, sídlí ve dvou budovách v Branické a Školní ulici. Ty má pronajaté od Prahy 4. Ještě nedávno hrozilo, že z Branické se bude muset vystěhovat, protože tam koncem června končí nájemní smlouva. V polovině dubna ale škola vyhrála výběrové řízení na nový pronájem budovy; nyní se čeká na návrh nájemní smlouvy, která by měla potvrdit setrvání školy ve stávajících prostorách.

Duncan centrum slaví 20 let (zdroj: ČT24)