Praha vypíše konkurz na ředitele FOK

Praha - Pražský magistrát vypíše zřejmě již na začátku června výběrové řízení na místo ředitele Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Reaguje tak na současné spory mezi orchestrem, uměleckou radou a vedením. Radní Václav Novotný (TOP 09) dnes řekl, že napjatá situace v FOK je neudržitelná a konkurz je podle něj nejlepším řešením. Konkurz bude vyhlášen podle nových pravidel pro vypisování výběrových řízení na ředitele příspěvkových organizací, která by mělo město schválit do dvou týdnů.

Současný ředitel Ilja Šmíd vede Pražské symfoniky od dubna 2006 a do konkurzu, který bude vypsán hned po stanovení nových pravidel, se může podle radního přihlásit. Zda se Šmíd zúčastní, dnes odmítl komentovat.

Novotný v úterý se Šmídem jednal. Podle radního je současný stav v FOK zejména kvůli vnitřním konfliktům neudržitelný. „Je několik možností, jak situaci řešit, jako nejpřijatelnější se mi jeví vypsání výběrového řízení na post ředitele,“ uvedl Novotný. Podobně město loni vyhlásilo konkurzy na místa ředitelů Švandova divadla a Divadla na Vinohradech. Šéf Švandova divadla místo obhájil, novým ředitelem vinohradské scény se stal herec a senátor za ODS Tomáš Töpfer.

Současné neshody v FOK odstartovala výzva k rezignaci, kterou před dvěma týdny poslal řediteli Šmídovi ze Švýcarska šéfdirigent FOK Jiří Kout. Nesouhlasil s jeho názory na řešení ekonomické situace orchestru, ke Koutovi se později připojila i umělecká rada a celý orchestr.

Jiří Kout při zkoušce symfonie Sylvie Bodorové Con le campane
Zdroj: ČT24

Na Šmídovu obhajobu se v otevřeném dopise dnes postavilo několik známých umělců a akademiků, kteří poukazují na chyby úředníků. Tvrdí, že jde o záměrně vyvolanou „nátlakovou a medializovanou“ kampaň a útok je mířen nejen na ředitele Šmída, ale i na celou pražskou kulturu. Podle radního dopis vychází z neinformovanosti.

Začátkem dubna doporučili pražští zastupitelé radnímu pro kulturu, aby se kvůli špatnému hospodaření vyměnilo vedení orchestru FOK a dalších dvou příspěvkových organizací. Podle zastupitelů neumí vedení FOK efektivně využít veřejné dotace. Šmíd se ale proti tomu ohradil, vyšlo totiž najevo, že v případě FOK vycházel výbor z nepřesných podkladů. Zřizovateli se přesto nelíbí snižující se počty návštěvníků koncertů.

FOK zkouší na uvedení symfonie Sylvie Bodorové Con le campane
Zdroj: ČT24

Podle informací je FOK v několikamilionové ztrátě a v říjnu se zřejmě dostane do platební neschopnosti. To však ředitel Šmíd odmítá, za ztrátu podle něj může snížený příspěvek od zřizovatele. Praha snížila příspěvek na provoz plošně všem svým organizacím.

„V pátek skončil v FOK pravidelný hloubkový audit a byl bez problémů. Důvod, který by vedl k mému odvolání, musí být jiný než hospodaření,“ uvedl Šmíd. Dotace z magistrátu se oproti loňsku snížila zhruba o téměř pět milionů a oproti předloňskému roku až o 9,5 milionu. Původní příspěvek činil přibližně 90 milionů korun, v současné době je zhruba osmdesátimilionový. Navíc vydává ročně téměř deset milionů korun za pronájem Obecního domu. Peníze platí společnosti, jejímž stoprocentním vlastníkem je Praha.