Kozí příběh se sýrem se blíží

Praha - Cenami ověnčený domácí animovaný film Kozí příběh se po letech dočkal svého pokračování. Na oficiální premiéru se může publikum sice těšit až v říjnu letošního roku, první projekce se zatím hrubý materiál nicméně dočká už 1. června v rámci Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Děj příběhu staré Prahy přenese hlavní hrdiny tentokrát do pohádkového království, kde vášnivě milují sýr…

Tvůrci předesílají, že je snímek víc rodinně založený než předchozí jednička. Slibují také vydatnější porci kouzelné pohádkové atmosféry. Už jen proto, že do děje vstupují děti Zuzanka a Honzík, kteří se narodili Kubovi a Máce. Jsou to právě oni, kdo Kozu doprovází na cestě za dobrodružstvími. Filmové pokračování tak nenásilně navazuje na jedničku. 

Své hlasy postavám opět propůjčí Jiří Lábus, Matěj Hádek či Mahulena Bočanová. V českém znění dále účinkuje Michal Dlouhý, Miroslav Táborský, Martin Dejdar nebo Miroslav Vladyka. 

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Jan Tománek se po prvním dílu nevzdal svého vyhřátého režisérského křesla, a tak má Kozí příběh se sýrem pod palcem právě on. Spolu s Jiřím Růžičkou se navíc podílel na scénáři. Tvorba celovečerního filmu zabrala štábu více než dva roky. 

Sýrové království vznikne mimo klasické verze i v 3D. „Naši programátoři více jak dva roky vyvíjeli vlastní unikátní renderovací systém (FurryBall), který využívá sílu grafických karet. Výpočet finálního obrazu se tak neuvěřitelně zrychlil, padesát- až třistakrát, což je důležité zvláště pro 3D stereoskopickou verzi,“ upřesnil už dříve Tománek.

První teaser představili filmaři na letošním Anifilmu. Před vznikem snímku navíc avizovali, že vstoupí do kin už na jaře, na oficiálních stránkách však potvrzují skluz finálním datem premiéry 25. října.  

Kozí příběh zhlédlo okolo tří set tisíc lidí, byl prodán do více než dvaceti zemí a nadabován do angličtiny i španělštiny. V Česku získal Cenu kritiků Febiofestu pro nejlepší animovaný film roku 2008, ze zahraničí si pro změnu odvezl Zlatého draka z festivalu v Buenos Aires. Znamenal ale hlavně průlom v české animaci. Jak tedy dopadne jeho sýrové pokračování?