Au revoir Cannes

Cannes  - Dnešním slavnostním večerem vrcholí 65. ročník filmového festivalu v Cannes poznamenaný relativně chladným a deštivým počasím, které však nezmírnilo příliv hvězd na červeném koberci ani zájem o 90 filmů promítaných v několika soutěžních sekcích. Největší pozornost se ale soustředila na hlavní soutěž s 21 filmy, kde se jako o jednom z favoritů na Zlatou palmu hovoří o snímku Amour (Láska) Rakušana Michaela Hanekeho.

Ve čtvrtek večer byla předána cena v sekci Týden kritiky, kterou si odnesl španělský režisér Antonio Méndez Esparza za snímek Aqui y Alla (Tady a jinde). Dnes večer při závěrečné ceremonii moderované herečkou Bérénice Bejoovou předseda poroty, italský režisér Nanni Moretti, představí nového držitele Zlaté palmy a dalších hlavních cen.

V Cannes se tradičně mísí velkofilmy a hollywoodská pompa s autorskými snímky. Také letos byl v hlavní soutěži Hollywood početně zastoupen, ale za favority jsou považovány menší produkce. Francouzští novináři nejvíce vyzdvihují Hanekeho francouzsky natočené drama Amour s hereckými veterány Jeanem-Louisem Trintignantem a Emmanuelle Rivaovou, Holy motors od enfant terrible francouzského filmu, režiséra Leose Caraxe a další francouzský film De rouille et d'os (Rez a kost) od Jacquesa Audiarda, ve kterém opět zazářila Marion Cotillardová. Zahraničním novinářům se v neformálním hodnocení zatím nejvíce líbily snímky Amour a Au-dela des collines (Za kopci) rumunského režiséra Cristiana Mungiua.

Haneke i Mungiu už mají na kontě jednu Zlatou palmu. Haneke vyhrál v roce 2009 s Bílou stuhou a Mungiu dva roky předtím s filmem 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

  • Alexandre Tharaud, Emmanuelle Rivaová, Michael Haneke a Jean-Louis Trintignant zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3598/359706.jpg
  • Bill Murray na 65. filmovém festivalu v Cannes zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3583/358259.jpg
  • Bruce Willis na 65. filmovém festivalu v Cannes zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3583/358258.jpg
  • Robert De Niro/Cannes zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3581/358071.jpg

Slušný ohlas mělo dánské drama Jagsen (Lov) režiséra Thomase Vinterberga s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Excentrická komedie Wese Andersona Moonrise Kingdom (Království vycházejícího měsíce), která festival zahájila, sice měla své příznivce, ale k favoritům se nezařadila.

Za očekáváním zůstal americký film z období prohibice Lawless, ve kterém hrají Shia LaBeouf, Tom Hardy a Jessica Chastainová. Rozporuplné kritiky měla i gangsterka Killing Them Softly (Zabíjím je něžně) s politickými podtóny s Bradem Pittem v hlavní roli a vůbec první filmová adaptace klasického beatnického románu Na cestě Jacka Kerouaka, kterou natočil Brazilec Walter Salles. Do Cannes se také vrátila Nicole Kidmanová v thrilleru Leea Danielse Paperboy. Kritiky se nachaly slyšet, že zde Nicole opět herecky zazářila.

Ve studentské sekci Cinéfondation byl promítán absolventský snímek studenta FAMU Michala Hogenauera Tambylles. Kromě toho se v sekci Quinzaine Cannes promítala Tramvaj režisérky Michaely Pavlátové. Tyto dva filmy byly jedinými zástupci České kinematografie na letošním Cannes.

  • Michaela Pavlátová / Tramvaj zdroj: ČT24
  • Michal Hogenauer / Tambylles zdroj: ČT24

Prezident festivalu Gilles Jacob si v průběhu posteskl, že by se festival už neměl rozrůstat. „Kdysi hrával Kirk Douglas s novináři fotbal a mohli jste potkat hvězdy, které šly pěšky přes bulvár Croisette na pláž,“ vzpomínal Jacob. „Ale dnes je okolo tolik lidí od manažerů po agenty a herci se po městě přemisťují v limuzínách s kouřovými skly. Před promítáním se někteří baví s lidmi, ostatní ne. Mnoho udělá jen to nejnutnější, věnují trochu času novinářům a odjedou. Je to skoro továrna, schází tomu lidskost,“ povzdechl si Jacob v rozhovoru pro místní list Nice Matin.