Jazzová sekce čte popatnácté nonstop

Praha - Úryvky z děl českých a slovenských spisovatelů druhé poloviny 20. století začali dnes v Praze předčítat lidé, kteří se zapojili do literárního maratonu Jazzové sekce. Tradiční nonstop čtení v sídle Jazzové sekce ve Valdštejnské ulici se letos koná popatnácté. Po 24 hodinách čtení v Praze se maraton přesune do Lysé nad Labem a slovenských Košic, aby se ve středu opět vrátil do hlavního města. Zájemci si mohou čtení pustit také na internetu.

„Není to rétorické cvičení, jde nám o vyjádření pocitů čtenáře prostřednictvím slov autora. Když jsme třeba četli Solženicyna, tak ve tři ráno přišla dáma a řekla, že své čtení věnovala rodičům, kteří se nevrátili. Dáváme prostor k vyjádření toho, co lidé cítí,“ říká předseda Jazzové sekce Karel Srp.

Literárního maratonu se každoročně zúčastní stovky předčítajících, kteří se předem registrují na internetu. Každý čtenář má 15 minut na to, aby u čtenářského pultu přednesl úryvek z knížky, kterou si sám vybral. Dnes se četly například úryvky z děl Michala Viewegha, Ivana Krause, Petra Šabacha nebo Ladislava Mňačka. Čtení mohou přihlížet i posluchači, zájemci si ho mohou pustit i na internetu.

Angličtina, čínština, zemplínština

Letos se bude československá literatura číst i v cizích jazycích. Kromě angličtiny to bude třeba běloruština, kyrgyzština nebo čínština. „Poslední den přijedou hosté z Košic, kteří budou číst zemplínštinou, což je dodnes živé východoslovenské nářečí,“ uvedl Srp.

Úryvky československých autorů přeložené do cizích jazyků přečtou žáci 1. slovanského gymnázia Praha. Právě studenti a příznivci Jazzové sekce jsou nejčastějšími účastníky maratonu. „Letos poprvé jsme neusilovali o takzvané VIP hosty. Jsou nespolehliví, slíbí termín a pak nepřijdou,“ uvedl Srp. V minulosti se do maratonu zapojili někteří známí politici nebo umělci.

Nonstop čtení pořádá Jazzová sekce od roku 1998; tehdy ho věnovala americkému spisovateli Lawrenci Ferlinghettimu. V dalších ročnících se četlo například z díla Alexandra Solženicyna, Josefa Škvoreckého, Václava Havla či bratří Čapků. Vloni se předčítaly ukázky z díla autorů první poloviny 20. století.

Odposlechy jsou literárním dílem bahenním a podpásovým

Pořadatelé původně avizovali, že letošní ročník bude posledním. Na literární přehlídku jen těžko shánějí peníze, většinou ji platí sami. Srp už ale přemýšlí nad 16. ročníkem, který by chtěl věnovat literatuře odposlechové. „Odposlechy, které se v poslední době objevily, jsou literárním dílem velice bahenním a podpásovým, ale s nevídanými výrazy a slovními vazbami. Je to jistý dekadentní literární útvar.“