Sex Pistols oprášili svoji buřičskou hymnu

Londýn - V době oslav 60. výročí nástupu na trůn britské královny Alžběty II. vydává punková kapela Sex Pistols znovu svoji protimonarchistickou hymnu God Save the Queen. Jak na svých internetových stránkách píše The Daily Telegraph, chtějí Sex Pistols konkurovat skladbě, kterou speciálně ke královnině diamantovému výročí složil Andrew Lloyd Webber.

V písni God Save the Queen je královna konfrontována s „fašistickým režimem“. Singl, pravděpodobně k nelibosti Buckinghamského paláce, by mohl na přední příčky hitparád zaútočit právě k výročí královny Alžběty. Oficiální oslavy totiž začnou 2. června a potrvají čtyři dny.

Singl God Save the Queen původně vyšel koncem května 1977, krátce před tím, než si Británie připomínala čtvrtstoletí Alžbětiny vlády. Tuto protimonarchistickou skladbu zakázala vysílat BBC i úřad, který dohlížel na vysílání soukromých médií. A i když desku některé obchodní řetězce odmítly prodávat, dotáhla to na druhé místo v hitparádě a prodala se ve více než 150 000 kopiích.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Sex Pistols svoji verzi hymny zahráli 7. června 1977 na lodi nesoucí jméno královny Alžběty II. během plavby po Temži kolem sídla britského parlamentu. Dělali si legraci z oficiálních oslav, které se konaly o dva dny později. Když loď zakotvila, několik členů kapely a jejich doprovodu policie zatkla.

„To je naše země, to je naše vlajka, oni jsou naše monarchie - nepracují dost dobře, vyhoďme ty, kteří jsou k ničemu, a nechme si jen ty, co za něco stojí,“ komentuje píseň i po letech člen skupiny John Lydon.  

Britská média před několika dny informovala o tom, že Sex Pistols odmítli zahrát na slavnostním zakončení letošních letních olympijských her v Londýně. Během tohoto koncertu mají vystoupit nejlepší britští muzikanti a pořadatelé si přáli, aby mezi nimi byli i Sex Pistols coby zástupci punku. Kapela to odmítla, čímž podle některých ukázala, co si myslí o establishmentu. Nicméně podle jiných zdrojů jsou za tím jiné, praktické důvodu: hvězdy, které na zahajovacím i zakončovacím koncertu vystoupí, kromě symbolické jedné libry (asi 30 korun) nedostanou žádný honorář.

„Přesně se trefit, kašlat na peníze, jenom to říct tak, jak to je, a vyjít s tím ven. To je výkon, to je tvrdé úsilí, jak v tom být úspěšný,“ dodal Lydon.