Sokolské plakáty se slétly do Brna

Brno - V Domě umění je poprvé v historii k vidění komplet grafické tvorby propagující největší sokolské slavnosti z let 1901 až 1948. Patronkou výstavy Slet sokolských plakátů je Jana Kánská, dcera Milady Horákové, která v 18 hodin slavnostní vernisáž zahájila. Vytvořit plakát na slet sokolů bylo ctí i pro takové persony českého výtvarného umění, jako je Mikoláš Aleš, Alfons Mucha, Max Švabinský nebo třeba František Ženíšek. Výstava končí 24. června a po celou dobu je na ni vstup zdarma.

„Výstavou chceme oslovit celé spektrum veřejnosti, nejen starší generaci, ale i mladší publikum. Motivy na plakátech bourají stereotypy o Sokole,“ upozornil kurátor výstavy Michal Doležel. O kvalitě výstavy podle něj svědčí už její umístění v Domě umění a také to, že se stala přidruženým programem 25. ročníku grafické soutěže Bienále Brno 2012.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Podobu plakátů znali organizátoři výstavy z dobových časopisů a novin. Začali proto pátrat v muzeích a archivech a shromáždili 41 exponátů, mezi kterými jsou plakáty i nezrealizované návrhy umělců. „Návrhy plakátů jsme vybrali také proto, že vyjadřují vztah české umělecké špičky k sokolské organizaci,“ zdůvodnil Doležel.

Cenné jsou podle něj například plakáty Alfonse Muchy nebo nejstarší originální malba z roku 1887. „Mně osobně se nejvíc líbí plakát Karla Šimůnka. Tento výrazný až démonický plakát má na výšku tři metry a ohromí každého, kdo ho uvidí,“ dodal Doležel.

Kromě plakátů je k vidění zhruba 40 dobových pohlednic, které byly vydávané při příležitosti všesokolských sletů.