Příběh z periferie – nezávislý, hudební

Praha/Zlín – Nestává se příliš často, aby v České republice vznikl nezávislý celovečerní film. Jedním z průkopníků je snímek Příběh z periferie, který je výsledkem několikaleté činnosti produkční skupiny MADE IN CZ production a který do české distribuce vstoupí 7. června ve Velkém kině ve Zlíně.

Námět debutu se zrodil v roce 2006 v Uherském Brodě. Jeho autorem je Karel Hřib. Z natáčení, které trvalo téměř tři a půl roku, vznikl v roce 2010 celovečerní hudební film. Tvůrci by rádi diváka přitáhli na příběh, který sleduje peripetie vztahu Radky a Honzy, kteří vyrůstají na předměstí – na sídlišti v Uherském Brodě. Atmosféru předměstské love story doplňuje originální hudba skupiny Praetorian z Uherského Brodu a dále původní moravský dialekt. Na projektu spolupracovaly více než tři stovky lidí.

„První lásky, sídliště plná paneláků, místní kapely, rvačky, motorky – to všechno může ovlivnit ty, kteří v tomto šedivém prostředí dospívali. Obzvláště v malém městě. A protože prý nic netrvá věčně a člověk chce vždycky nejvíc to, co nemá, sny se začnou rozpadat a každý začne přicházet na to, že život není jen o ideálech “ uvedl Karel Hřib ke svému snímku.

K příběhu ho inspirovaly vlastní zážitky ze sídliště v Uherském Brodě. Tam a v jeho okolí také snímek vznikl. Při natáčení prý zastoupil režiséra, kameramana, výtvarníka, maskéra i kostyméra. Finální verze snímku byla sestříhána pod dohledem scenáristy a dramaturga Jana Gogoly. Na plátně se objeví například Soňa Černá, Martin Čech, Jaromír Sýkora a Ladislav Výmola. 

  • Příběh z periferie zdroj: MADE IN CZ production
  • Příběh z periferie zdroj: MADE IN CZ production

O tvůrcích 

Karel Hřib - scénář, režie, kamera, produkce: 

Karel Hřib, softwarový specialista, v současné době student postgraduálního doktorského studia na Fakultě managementu a ekonomiky UTB ve Zlíně. Kromě práce s kamerou se věnuje také počítačovému zpracování a editaci videa, tvorbě scénářů a návrhu videoklipů. Má zkušenosti s organizací projektů a vedením týmu. 

Pavel Vrága - asistent režie, zvuk, dabing: 

Pavel Vrága tvoří zvukové a elektroakustické kompozice. Zabývá se také hudební kritikou a dlouhodobě se věnuje tvorbě hudebních doprovodů k různým kulturním akcím (např. výstavy, hudební večery, hudební festivaly, apod.). Dále technicky upravuje a edituje zvukové nahrávky. 

Martin Čech - herec, asistent režie, hudba: 

Je studentem informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Od svého dětství hraje na klavír, později i na jiné klávesové nástroje. Ve volném čase také skládá hudbu. Od roku 2007 je členem kapely Praetorian. Má zkušenosti s organizací projektů. 

Ladislav Výmola - herec, asistent režie, hudba: 

Ladislav Výmola je posluchačem Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze v oboru Hudební výchova a Anglický jazyk. Od roku 1998 se pohyboval v hudebním prostředí, hrál v různých hudebních uskupeních, Tanečním orchestru při ZUŠ Uherský Brod. Od roku 2001 působí jako zpěvák a kytarista v uherskobrodské kapele Praetorian.