Valentýn, prostituce a Nudle

Praha – Co takhle zajít si posedět do divadelního klubu s „prozaickým“ jménem Nudle a shlédnout niterné drama o transvestitovi? Instituce NoD v nově zpřístupněných prostorách pro diváky přichystala one man show Valentýn, která reflektuje zadumaný příběh lidské osamělosti. Své tělo a mysl propůjčil Valentýnovi mim Petr Krušelnický.

„Valentýn je o malém klukovi, který je svědkem bující prostituce a násilí páchaného na ženách, aby se přesmyčkou stal prostitutkou a obětí násilí. Nejdůležitějším tématem hry je pro mne nesnesitelná lidská osamělost, která může bolet víc než cokoli jiného na tomto světě,“ vysvětlila režisérka a dramaturgyně v jedné osobě Apolena Vanišová.  

Inscenaci vytvořila speciálně pro Krušelnického, který se specializuje hlavně na pohybové divadlo. V roce 1998 dokonce získal i Cenu Alfreda Radoka za Talent roku. Ve svých představeních si pohrává s klasickou činohrou zasazenou do audiovizuální projekce. 

Klub NoD si chtěl dokázat, že divadlo lze dělat i bez závrtaných finančních prostředků, a proto se uchýlil ke skromné verzi jednoho herce. Rekvizity i inspiraci hledají na ulici. 

Hra vychází ze španělského dramatika Carlose Be a jeho inscenace Čekanka. „Kdyby Carlos Petra znal, když Čekanky psal, řekla bych, že to psal přímo pro něho,“ obhájila Vanišová svou volbu obsazení hlavní a jediné role. 

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Útulný prostor Nudle hře dodá křehkost, ale i syrovou atmosféru a naléhavost. Velký dojem dotvoří světla, hudba a další projekce.  

Příběh o chlapci, z nějž se stane prostitut a transvestita, není nijak genderově, věkově ani sexuálně orientačně vymezen. Tvůrci by byli rádi, kdyby přilákal do Nudle diváky bez rozdílu.