Tanec a hudba a světlo

Praha – Od 4. června bude téměř celý měsíc patřit tanci, přesněji festivalu Tanec Praha. Nabídne setkání dvou osobností české nezávislé scény, které spojuje tanec, ale také hudba a světlo. To vše se propojí už při zahajovacím gala večeru Platforma. I když přehlídka má v názvu Prahu, její program se odehraje také v dalších českých městech.

Jedním z hlavních lákadel pražské části bude švýcarský soubor Alias, který uvede 26. a 27. června v Hudebním divadle Karlín hypnotickou choreografii Sideways Rain. Název popisuje jev, kdy díky silnému větru déšť nepadá shora dolů, ale ze strany na stranu. „Vydejte se k řece a pozorujte její proud. Nikdy se nezastaví a žádný okamžik se nezopakuje, plyne stále stejným směrem a strhne s sebou vše, co chce jít 'proti proudu’,“ popisuje představení choreografa brazilského původu Guilhermea Botelha Yvona Kreuzmannová, předsedkyně pořádajícího občanského sdružení. „Má svá pravidla, od tanečníků vyžaduje extrémní pozornost a fyzickou připravenost, nám divákům pak otevírá obrovský prostor pro vlastní imaginaci, vlastní příběhy i emoce.“

Návštěvníci se mohou těšit i na soubor Ultima Vez režiséra, choreografa, tanečníka a fotografa Wima Vandekeybuse. Týden po světové premiéře na bienále v Benátkách přivede do pražského Divadla Archa představení Booty Looting, na němž se podílí kromě šesti tanečníků také jeden tanečních a jeden fotograf.

Booty Looting
Zdroj: Tanec Praha/Danny Willems

Celkem se na Tanci Praha představí tvůrci z dvanácti zemí. Například berlínský soubor Dorkypark GMBH provede diváky na Nové scéně Národního divadla životem romských komunit. Sólová choreografie Britky Wendy Houstonové 50 Acts bude zas plamenným monologem proti „diskriminaci starých lidí a dalším nesmyslům“ současné doby.

Z českých souborů budou dva večery v Divadle Archa patřit 420PEOPLE, konkrétně choreografii Václava Kuneše Wind-up, která bude uváděna spolu s představením Encounters - piece d'occasion japonského choreografa Sabura Teshigawara. Tuzemským uskupením bude ale patřit především zahajovací večer festivalu 4. června, kdy se na scéně divadla Ponec setkají tanečníci například ze souboru VerTeDance, NANOHACH nebo SKUTR, doprovázeni dvěma hudebníky a jedním světelným designárem. Projekt nazvaný Platforma vznikl pouze pro jeden večer. Během zahájení budou také vyhlášeny ceny České taneční platformy 2012.

Program festivalu, který se koná od 4. do 29. června, doplní workshopy, filmy, přednášky pro studenty i veřejné debaty. Za tanečními zážitky se mohou diváci vydat nejen do pražských divadel, ale také do divadel dalších deseti měst: v Brně, Českém Krumlově, Hradci Králové, Chocni, Jihlavě, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí.